<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tražite pravog? Potražite ga među ljevorukima

Ljevoruki su izuzetni u nekim stvarima.

10. juni 2024, 10:33

Ranije je bilo mnogo predrasuda kad je reč o ljudima koji pišu levom rukom. Vezivali su ih za Satanu, 25 puta su u negativnom kontekstu pomenuti u Bibliji – a to je čak bio i osnov za razvod u Japanu u XX veku. U mnogim jezicima, diskriminacija se vidi čak i u reči koja označava takvu osobu – „levo“ može da znači i „zlokobno“, epitet „levak“ ima negativno značenje...

Treba imati na umu da levoruki žive u svetu dešnjaka, okruženi tehnologijom i spravama namenjenim osobama koje koriste desnu ruku, kao što su makaze, sveske sa spiralom, tastature...

Međutim, levoruki su izuzetni u nekim stvarima.

1) BOLJI SU LJUBAVNICI

Prema jednom istraživanju, 86 odsto levorukih je izjavilo da „su izuzetno zadovoljni“ svojim seksualnim životom, u odnosu na samo 15 odsto dešnjaka koji mogu time da se pohvale. Razlozi za to nisu poznati, ali druge studije ukazuju da se možda radi o tome da levoruke osobe imaju bolji osećaj za ritam.

2) ONI SU VOĐE

Četiri od poslednjih sedam američkih predsednika bili su levoruki: Obama, Bil Klinton, Džordž H. Buš, i Džerald Ford. Prvi dizajneri kompjutera – četvorica od petorice bili su „levaci“.

3) ONI SU GENIJI

Ne samo da su proniciljivi u spavaćoj sobi, već svoju inteligenciju pokazuju i na drugim poljima. Na primer, 20 odsto članova Mense su, takođe, levoruki.

Teorija kaže da su primorani da koriste obe strane mozga mnogo češće.

Među slavne levoruke umove spadaju Čarls Darvin, Albert Ajnštajn i Bendžamin Frenklin. Među onima sa koeficijentom inteligencije iznad 140 više je levorukih nego dešnjaka.

4) RETKI SU

Samo 15 procenata svetskog stanovništva je levoruko, tako da se može reći da su „retke zverke“. Ali, budući da predstavljaju manjinu, to ne znači da će izumreti. Istraživači objašnjavaju da su levoruki šampioni u preživljavanju. Dobra vest za usamljene dame koje traže levorukog partnera, jeste da više ima levorukih muškaraca nego žena. Znači, ponuda nije baš tako mala.

5) UMEJU DA ZARADE NOVAC

Levoruki su uspešniji i bogatiji.

6) DOBRI SU U MULTITASKINGU

Njihov mozak mora da radi brže. Zato im je i lakše da sortiraju mnogo neorganizovanih informacija. Bolji su i u igranju video igrica.

7) KREATIVNI SU

Ne samo da su „mozgojedi“, već su i umetničke duše, inovativni i kreativni. Budući da više koriste desnu stranu mozga, koja se koristi za aktivnosti za koje su potrebne imaginacija, emocije i kreativnost, bolji su i muzičari, slikari i bolje barataju stranim jezicima. Ili je trebalo samo da kažemo da su Leonardo da Vinči i Mikelanđelo bili levoruki?

Žena Blic