<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Meso je zdravo čak i kad mu istekne rok: Govedinu možete jesti čak i 50 dana nakon isteka, evo šta je sa ostalim namirnicama

HRANA

Naučnici su dokazali da meso može da traje i do 50 dana posle isteka roka

28. mart 2019, 12:48

 

Najnovija studija je pokazala da kobasice, šnicle i slanina mogu biti bezbedni za upotrebu čak i nedeljama posle isteka roka. Naravno potrebno je da znamo kako da ga čuvamo.

Ispitivano je koliko dugo može da traje crveno meso, pre nego što se aktivira smrtonosna bakterija clostridium botulinum. Došlo se do zaključka da je govedina ispravna za upotrebu čak i do 50 dana, jagnjetina do 35, a svinjetina do 25 dana.

Agencija za standarde hrane ističe da vakumirane mesne namirnice koje su ohlađene na tri stepena Celzijusa mogu da stoje 10 dana. Ovo je preporuka zbog činjenice da meso koje stoji razvija bakterije koje mogu izazvati trovanje i razne bolesti kao što je botulizam.

Međutim, britanska Asocijacija za obradu mesa je sprovela istraživanje i došla do drugačijih podataka. Dokazala je da rok trajanja ovih namirnica može da bude značajno produžen.

Bez obzira na to, stvarnost je da supermarketi tone mesa odbacuju kao škart zbog isteka naznačenog datuma za upotrebu.

Pravilo od 10 dana važi za hranu koja se priprema od svežeg mesa kao što su kobasice ili šunke.

- Evropska unija dozvoljava proizvođečima mesa da sami odrede rok upotrebe ovih namirnica, ali za mene je to zloupotreba hrane. Naime, meso može da traje i do 50 dana ali u određenim uslovima. Kada ga kupac preuzme iz marketa pitanje je da li će ga on čuvati  u istim uslovima kao što su tamo. Meso se čuva na temperaturi od tri stepena Celzijusa, a većina frižidera radi na temperaturi od četiri ili pet stepeni - jasan je Dejvid Lindars iz Acosijacije za obradu mesa. On dodaje da je važno naučiti ljude kako da skladište meso da bi ga posle mogli bezbedno upotrebiti.

Proizvođači pri određivanju datuma isteka roka trajanja uračunavaju i transport i skladištenje kod kupca, te za to vreme skraćuju naznačenu upotrebu. Asocijacija ne traži od njih da produže to vreme za 50 dana koliko je pokazalo istraživanje da može da se iskoristi namirnica, ali bi bilo korektno prema potrošačima da se datum upotrebe produži za bar par nedelja.

Koje meso nije bezbedno za upotrebu?

Ukoliko pojedete meso koje je nezdravo možete da se otrujete, zbog toga je važno da znate da selektujete namirnice ovog porekla.

Meso koje je bar najednom kraju počelo da dobija sivu ili zelenu boju bi zaista trebalo baciti.

Zamrznuto meso je bezbedno do momenta dok se prvi put ne odmrzne.

Kako na najbolji način sprečiti bespotrebno bacanje mesa?

Bacanje namirnica je jedan od većih načina da se "bezrazložno troši novac". Na taj način nikako ne možete uštedeti. Ali ukoliko sledite neka uputstva u novčaniku će vam ostati više novca, a i stomaci će vam biti puni.

Planirajte obroke

Kada znate koji je rok upotrebe namirnica u vašem frižideru, kao i koliko vam je sveže voće i povrće koje ste kupili, onda možete u odnosu na to čemu se bliži isticanje roka trajanja da planirate konzumiranje hrane. Naime, prvo iskoristite namirnice koje prve ističu, a zatim se opredelite za one koje će uskoro prestati da budu sveže.

Pripremanje hrane u porcijama

Kada imate veću količinu mesa za zamrzavanje, povoljno je da je podelite na manje porcije, koje ćete pojedinačno odleđivati po potrebi. Na taj način se jedno te isto meso može sačuvati preko mesec dana.

Zamrznite hranu ispravno

Mnogi ljudi veruju da se meso može zamrznuti samo na dan kupovine, ali greše. Meso koje nije poprimilo čudan miris možete da zamrznete i nekoliko dana posle pazarenja, ali pod uslovom da je stajalo u frižideru.

Zamrznite spremljeno meso

Pored sirovog mesa, možete zamrznuti već spremljene obroke i na taj način uštedeti i vreme i novac. Ono što je važno da znate da začinjena hrna ima kraći rok trajanja od na primer samo obarenog mesa koje se može skladištiti dosta dugo.

(Telegraf.rs / thesun.co.uk)