<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hit reakcija građana o zabrani pušenja: Meni kad dođe ja ću je zaždit’, otišli smo u “pm”

HIT

31. maj 2023, 11:36

Ekipa s Nove BH anketirala je Sarajlije o Zakonu o zabrani pušenja, a komentar jednog građanina postao je hit na društvenim mrežama. “Nisam za to. Ja sam pušač i meni kad dođe ja ću je zaždit’ pa nek Abu Hamza Zemza piše, ali ja ne mogu bez cigare”, kazao je, te okrivio političare. “Ovi su nas političari doveli do te situacije da smo otišli u ‘pm'”.

Ja ću pušit’ kad mi se puši, nego sad razmišljam kako mi je uzbrdo, odmah ću je zaždit’ čim dođe ravan”, zaključio je. Podsjetimo, u nedjelju je u FBiH počela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zakon je stupio na snagu u svibnju prošle godine s početkom primjene godinu dana od stupanja na snagu, s tim da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene.

U skladu sa zakonom, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, a čiji će nadzor vršiti policijski službenici.

Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM. Ipak, kažnjavanje će početi tek godinu kasnije.