<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hasanbegović: Dokumentarni film mi dopušta da sve što šaljem na platno liči na mene

Kratki dokumentarni film “Rebra” mlade bh. rediteljice Farah Hasanbegović biće prikazan u okviru Takmičarskog programa Dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala.

11. august 2022, 1:34

Govoreći o tome šta za nju znači raditi dokumentarni film, Hasanbegović je kazala da je dokumentarni film pristup i odnos prema pričanju i razumijevanju svijeta koji joj dopušta da se igra s neobičnim i raznovrsnim sastojcima iz stvarnog života.

-Odrastati i praviti umjetnost u Bosni znači živjeti u jednoj veoma plastičnoj i fleksibilnoj stvarnosti. Dokumentarni jezik u mojim filmovima je sačinjen od animacija i sjećanja, ali i posuđuje elemente iz književnosti, lingvistike, od stvari posuđenih iz nauke i historije, jer sve to oblikuje moje shvatanje stvarnosti. Dokumentarni film mi dopušta da sve to što šaljem na platno liči na mene – kazala je u izjavi za Fenu mlada bh. rediteljica.

U opisu filma “Rebra “zapisano je da “u prostoru između animacije i prošaputane ispovijesti, ova melodrama o odrastanju pokušava otkriti izvor stalnog osjećaja krivnje”.

Govoreći o odrastanju, Hasanbegović kaže da je djetinjstvo u zemljama u tranziciji veoma specifično, ali ne veoma dobro dokumentovano.

-Moj utisak je da postoje neka slična osjećanja koja se često pojavljuju, poput krivice ili komplikovanog odnosa sa slobodom i tijelom, a koja na prvi pogled nemaju jasno porijeklo. Možda se neke stvari naslijeđuju kroz dušu, a istim putem se od njih oslobađamo – podvukla je Hasanbegović, dodavši kako film “Rebra” tim stvarima pokušava dati ime i mjesto u svijetu.

Ona smatra da je velika privilegija biti iz regiona koji ima veličanstvenu tradiciju animacije, ali i autobiografskih djela, naročito važne, osjetljive dječije književnosti.

-Autori kao Branko Čopić ili Gliša Babović tretiraju djetinjstvo kao veoma važnu, dramatičnu stvar, u kojoj nježnost i humor nisu ni suprotni već obavezni. ‘Rebra’ se poziva na taj, po meni radikalan i često zaboravljen pristup malim, šaptavim stvarima, poput samospoznaje, radosti i ljubavi prema sebi i svijetu, i prilazi im veoma iskreno, ali i kao nečemu što zaslužuje pažnju i vrijeme – kazala je Hasanbegović.

Film “Rebra” urađen je u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Mađarske, Belgije, Portugala.

-Nastao je u okviru mog master studija DocNomads, koji organizuje Evropska unija, za koji mi je dodjeljenja puna stipendija. Tu reditelji i rediteljice iz raznih zemalja tri godine dijele vrijeme između Mađarske, Portugala i Belgije i prave dokumentarne filmove. Iskustva iz svih tih putovanja, kao i detaljno upoznavanje sa tamošnjim kinematografijama i kulturama, zasigurno inspiriše sve filmove koji nastanu u toku studija, ali je meni naročito zanimljivo kada se autori u tome svemu okrenu i sva svoja iskustva i saznanja provuku kroz neku ličnu priču – podvukla je mlada bh. rediteljica.