<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Znate li koja je najbolja visokoškolska ustanova na svijetu?

Univerzitet Harvard najbolja je visokoškolska ustanova na svijetu - među deset najjačih univerziteta osam je američkih, a dva su britanska, navodi Centar za rangiranje univerziteta /Center for World University Rankings/, sa sjedištem u Džedi.

16. juli 2014, 12:00

Harvard je zauzeo prve pozicije u sedam od osam kriterijuma, uključujući kvalitet obrazovanja, zapošljavanja i uticaja.

Na drugoj poziciji je Univerzitet u Stenfordu, na trećoj Masačusets Institut za tehnologije, a zatim dva britanska - Univerzitet u Kembridžu i Univerzitet u Oksfordu.

Slijede Univerzitet Kolumbija, Kalifornijski univerzitet u Berkliju, Univerzitet u Čikagu, Univerzitet Prinston i Univerzitet Jejl.

Iz regiona najbolje plasirani je Univerzitet u LJubljani, koji je zauzeo 525 poziciju, a zatim Univerzitet u Zagrebu na 564 mestu.

Univerzitet u Beogradu svrstan je na 809, a Sofijski univerzitet na 826. mjesto.

Na listi do 1.000 najprestižnijih univerziteteta nalazi se nekoliko grčkih, Univerzitet u Mariboru /Slovenija/ i Univerzitet u Bukureštu.

Centar za rangiranje univerzieta u svijetu, sa sjedištem u DŽedi,  tvrdi je jedini globalni centar za rangiranje visokoškolskih ustanova.

Ovaj centar bavi  se procjenom kvaliteta obrazovanja i obuke studenata, kao i kvalitetom univerzitetskih istraživanja, bez oslanjanja na ankete i podatke sa samih univerziteta.