SDA:Sporazum SDP i SNSD vodi razgradnji BiH

Sporazum Socijaldemokratske partije (SDP) sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vodi razgradnji države Bosne i Hercegovine, komentariše danas Stranka demokratske akcije (SDA).

01. novembar 2012, 12:00

U saopštenju SDA se navodi da je ovo prvi put vraćanje državnih nadležnosti na entitete nakon Dejtonskog sporazuma, što znači i destrukciju državnih institucija.

"Imenovanje tužilaca u skupštinama eniteta, Distrikta Brčko i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a na prijedlog vlada odnosno Vijeća ministara BiH, dogovoreno je isključivo s ciljem da se ostvari puna politička kontrola nad tužiocima i zaštite vlastiti kriminal i kriminalci! To je najteži atak na pravnu državu, vladavinu prava i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije", citat je iz saopštenja SDA.

Imenovanje tužilaca na svim nivoima sudske vlasti izričito kroz jedno, državno Visoko sudsko i tužilačko vijeće bila je obaveza BiH definisana još Studijom izvodivosti, koju je država BiH ispunila prije sedam ili osam godina.

"Ovim dogovorom se BiH vraća daleko unazad, na nivo Moldavije ili Kosova! Svako poređenje Bosne i Hercegovine s Hrvatskom i drugim zemljama Evropske unije potpuno je neprimjereno jer se ustavna struktura Bosne i Hercegovine uveliko razlikuje od Hrvatske. Da BiH jeste kao Hrvatska, već bi odavno bila punopravna članica NATO-a i EU", kaže se u saopštenju.

Simptomatično je, smatraju u SDA, da je način predlaganja i imenovanja tužilaca identičan višegodišnjim namjerama i naporima Zlatka Lagumdžije da pod svoju kontrolu stavi policiju.

Oduzimanje nadležnosti Centralnoj izbornoj komisiji i njihov prijenos na opštine, odnosno entitete, još jedna je potvrda, dodaju, apsolutne opredijeljenosti Zlatka Lagumdžije da do 2014. godine okonča podjelu države Bosne i Hercegovine.

"Najbolji primjer je slučaj izbora u Srebrenici i pokušaji osporavanja rezultata. Da su se, prema Lagumdžijinom sporazumu, glasovi prebrojavali u Banjaluci, načelnik Srebrenice nikada ne bi bio Bošnjak", navodi SDA.

Politička kontrola sistema javnih nabavki i vezanje mandata državnih službenika za mandat ministara vode potpunoj politizaciji državne službe i vraćanju Bosne i Hercegovine u vrijeme otprije desetak godina, komentariše dalje Stranka demokratske akcije sporazum SDP-a.

"Lagumdžijin sporazum vrlo je decidiran i detaljan kada se radi o razgradnji države, a deklarativan i paušalan kada je riječ o konkretnim ekonomskim mjerama. Svaki poljoprivredni proizvođač u Bosni i Hercegovini zna da od onih koji isključivo zarad ličnog interesa i koristi godinama favoriziraju i direktno rade za proizvođače iz susjednih i drugih država, ne mogu očekivati nikakvu zaštitu domaće proizvodnje. Kada se ovome doda i onaj najsramniji sporazum koji je Zlatko Lagumdžija potpisao s dva HDZ-a o stvaranju trećeg entiteta, onda je jasno da se radi o dovršenju Karadžićevog i Bobanovog projekta etničkog čišćenja i podjeli Bosne i Hercegovine", konstatuje SDA.