Postoji dobar razlog zašto Melania Trump stalno ima nadrndani izraz lica

IZ NEVERBALNE komunikacije Melanije Trump mnogo toga se može zaključiti. Uzmimo u obzir samo posljednje putovanje na koje je krenula sa suprugom Donaldom.

27. maj 2017, 12:00

Magazin Fortune podsjeća da je dvaput odbila Trumpove pokušaje da je primi za ruku, navodeći da je to možda učinila jer se željela ponašati u skladu s prigodama u kojima su se nalazili ili zbog toga što nije željela imati ništa s njim. Bez obzira na njene namjere, internet se tim isječcima već danima zabavlja.

Ako zanemarimo ta dva "incidenta" Melania je u nekoliko navrata izgledala kao da joj je dosta svega, bez obzira na to jesu li se nalazili u Saudijskoj Arabiji, Izraelu ili Rimu. Zbog toga je potpuna suprotnost dosadašnjim prvim damama, koje su uvijek koračale uz svoje supruge sa stalnim smiješkom na licu.

"Bez obzira na to što mislite o politici njenog muža, postoji određena snaga u njenom kamenom licu u prilikama kad je zadano kako se mora ponašati", piše Fortune.

Razloge za to pokušao je dati i Robin Givhaan iz Washington Posta.

"Ona je žena koja je nekad bila manekenka i svladala je vještinu neverbalne komunikacije, a činjenica da se ne želi smiješiti čini se manje slučajnom, a više svjesnim iskazivanjem kontrole nad sobom i pobune. Ona je tu zbog vas, ali neće izvoditi predstavu za vas", tvrdi on.

Na neki način lice Melanie Trump utjelovljuje teret koji na svojim leđima nose prve dame, ulogu koju glume samo zbog činjenice da se nalaze u vezi s moćnim muškarcem.

U svom pozivu u studenom da se ukine ured prve dame, Jack Shafer iz Politica napisao je da se zbog davanja sredstava iz proračuna i medijske pažnje "podržava pogubna vrsta neo-nepotizma kod kojeg se pruža posebna pažnja osobi koja je ničime nije zaslužila i nije je dostojna samo zbog toga što se za nekog udala".

"Na mnogo dubljoj razini, izraz lica Melanije Trump je napad na društvo koje i dalje zahtijeva od žena da ne pokazuju vlastito emocionalno stanje, nego da se samo smješkaju", zaključuje Fortune.