<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Miletić za Buku: Pokazao sam SDP-u i NiP-u da mogu proći i bez njihovih glasova

Novoizabrani državni delegat Zlatko Miletić otkrio nam je zbog čega SDP i NiP nisu željeli glasati za njega, te ko će umjesto njega ući u Zastupnički dom PSBiH

27. januar 2023, 6:52

Foto N1


Glasanjem da današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH završeno je imenovanje delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Delegati Kluba Hrvata PFBiH u državni Dom naroda  poslali su Marinu Pendeš, Dragana Čovića i Zdenka Ćosića iz HDZ-a BiH, Iliju Cvitanovića (HDZ 1990) i Zlatka Miletića (Za nove generacije).

U državni Dom naroda iz federalnog Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić iz Stranke za BiH.

Umjesto Miletića ulazi zastupnik NES-a

Iako je Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH i novoizabrani državni ministar odbrane, u medijima prethodnih dana tvrdio da će u Klubu Hrvata Doma naroda PSBiH završiti njegov stranački kolega Jugoslav Brdar, ipak su delegati iz reda hrvatskog naroda dali podršku Zlatku Miletiću, aktuelnom zastupniku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH iz stranke Za nove generacije.

Podsjetimo, Miletić je i u prethodnom mandatu bio delegat u Klubu Hrvata Doma naroda PSBiH i jedan je od rijetkih delegata koji je na sjednicama gornjeg doma državnog Parlamenta bio konstruktivan i upozoravao kolege na nepravilnosti koje se dešavaju u državnim institucijama.

Zlatko Miletić je za Buku kazao da se u roku od tri dana mora odreći mandata u Zastupničkom domu PSBiH.

“Nakon toga, CIK će onda tražiti od NES-a novog kandidata, jer sam ja ušao na kompenzaciju s liste NES – Za nove generacije. S obzirom da je NES imao 47.000 glasova, duplo više od sljedeće stranke, tako da NES opet daje to mjesto za kompenzaciju. Po izbornom rezultatu, na to imaju i pravo”, govori nam Miletić, te konstatuje da zbog toga delegati iz SDP-a i NiP-a nisu htjeli danas glasati za njega.

“Bez obzira što nisu glasali za mene, ja sam prošao. Kako? To je posebna priča. Ali eto, da im pokažem da to može i bez njih. Naravno da ja znam kako sam prošao, ali NiP i SDP nisu glasali za mene”, istakao je Miletić.

Klub Srba u Domu naroda PSBiH je ranije popunjen, a čine ga Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, te Želimir Nešković iz SDS-a.

Kako se donose odluke u Domu naroda PSBiH?

Kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata a, prema Poslovniku doma, odluke u Domu donose se većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasaju. Većina uključuje najmanje jednu trećinu delegata izabranih s teritorije svakog entiteta, osim ako je drugačije predviđeno Ustavom BiH i Poslovnikom.

Ako se delegat prilikom glasanja ne izjasni ''za'', ''protiv'' ili ''suzdržan'', a prisutan je u sali prilikom glasanja, smatra se da je ''suzdržan''.

S obzirom da SNSD ima više od dvije trećine delegata u Klubu Srba PSBiH, tačnije četiri od pet, nijedan zakon se neće moći usvojiti bez glasova delegata ove stranke.