Јована Бољанић, активистица и умјетница у изборној трци: Слиједим идеје мира и толеранције

Биолошки жене су мирољубиве, не ратују, не потенцирају говор мржње као што то раде мушкарци природно, од атмосфере на утакмици, па надаље. Баш због тога прижељкујем их на свим позицијама.

Maja Isović Dobrijević / 11. новембар 2020

Foto: Privatna arhiva

 

Јована Бољанић је активисткиња и умјетница из Сокоца која је одлучила да своју борбу за боље друштво настави са мјеста на којем се доносе одлуке. На предстојећим изборима кандидовала се за одборницу у Скупштини Општине Соколац испред Прве странке, како би политички живот у овој општини освјежила иновативним темама и пројектима који нису везани за националистички покрет и приче из 90-тих.

Каже да, као активна грађанка Босне и Херцеговине, осјећа потребу да искаже своје незадовољство ситуацијом у друштву и допринесе промјенама набоље, а са Јованом за портал БУКА разговарамо о циљевима за које ће се залагати.

 

Јована, ове године први пут излазиш на локалне изборе у Сокоцу. Шта те подстакло да се политички активираш?

Није ми први пут да се нађем на изборној листи. У децембру 2012. била сам на изборној листи за одборе мјесне заједнице, гдје сам преварена због непотпуних информација. Освојила сам највиши бој гласова иако нисам имала предизборну кампању. Остала сам чланица мјесног одбора, а предсједник је остао исти као и протеклих година иако није организовао састанке, нити активности унутар мјесне заједнице. Нажалост, тада нисам познавала права која сам могла искористити. Сад сам по други пут на листи испред Прве странке која је формирана 2014. за вријеме протеста у Сарајеву. У међувремену сам стицала неформално образовање које је много корисније од формалног.

Колико те је грађански активизам довео до политике?

Предсједник Прве странке који је вишегодишњи активиста предложио ми је да се кандидујем не би ли Соколац освјежили иновативним темама и пројектима који нису везани за националистички покрет и приче из 90-тих. С обзиром да имам апсолутну слободу унутар странке коју сам спознала кроз грађански активизам, одлучила сам се кандидовати. Кроз грађански активизам спознала сам значај борбе и како она може бити јача и другачија на различитим пољима.

Које су неке основне поруке које си кроз кампању истицала?

Моје поруке су везане за идеологију коју слиједим, а то је мир и толеранција. Пацифизам, мировни активизам, родна равноправност, употреба родног језика. Кампању сам свела на онлине платформу, на страници сам обавијестила познанике који су различите реакције испољили. Већина ми је тражила новац кроз благи смијешак, уз питања колико плаћам да гласају за мене. Апсурдно је, а уједно истинито, јер таква атмосфера деценијама влада. Неки су се искрено обрадовали мом ангажману. Како год, људи ме овдје познају и знају мој досадашњи ангажман кроз разне уличне акције и пројекте у којима сам судјеловала. Ко хоће да ме подржи нека то буде због мог дјеловања и начина размишљања.

Многи млади не излазе на изборе, како њих анимирати и подстаћи их да изађу на изборе?

Многи млади не схватају да је политика дио система и да, уколико не изађу на изборе, заправо несвјесно подржавају тренутно стање. Овим путем апелујем да изађу на изборе и ако сматрају да немају за кога гласати нека бар пониште листић, само нека искористе своје право на избор.

У БиХ често у политици успијевају они који причају националистичку причу, његују традиционалан образац, како уопште у политику увести другачији дискурс?

Ако због нечега не прођем, то је због неизраженог националног идентитета. Људи су толико плиткоумни, у стању су да због националности зарате па макар и гладних уста. Поражавајуће је како се код нас годинама уназад хране једном те истом причом. Реално, требало би да их буде срамота због тог идентитета. Нигдје сиромашније нације него код нас, не мислим само с економског аспекта, него и интелектуалног. А само поједине политичко-криминалне елите профитирају на томе. Сматрам да се може потиснути и одгурнути ратнохушкачка пропаганда и кренути у корак с временом. Не пљувати, не прогањати људе којима је битније какав је ко човјек и чији патриотизам се своди на посадити дрво и не бацати смеће наоколо.

У БиХ генерално жене се не баве често политиком, како појачати женски глас у политици?

Биолошки, жене су мирољубиве, не ратују, не потенцирају говор мржње као што то раде мушкарци природно, од атмосфере на утакмици, па надаље. Баш због тога прижељкујем их на свим позицијама. Како охрабрити жене него личним примјером! Слободоумност, храброст, иновативност, позивати, пружити подршку. Задњих година има их, али ситно и споро некако, преспоро, јер имају некакве прече обавезе, хтјеле то или не, данас се од жена очекује много. Када би се расподијелиле кућанске обавезе, сигурно би имале времена и воље и за политички ангажман.

Који су по теби проблеми у Сокоцу, шта би се хитно требало мијењати?

У Сокоцу се не дешавају проблеми којих нема у другим локалним заједницама. Овдје се много улаже у инфраструктуру, али су људи некако нетрпељиви. Жељела бих да се људи едуцирају, по потреби обуче додатно, да се ради на љубазности, ажурности, од трговинских каса до службених шалтера.

Која би била прва ствар коју би урадила уколико освојиш одборнички мандат?

Ја ћу показати да се у политику може увести друкчији дискурс. Ником нећу ништа обећати, иако су људи навикли на разна обећања. Уколико прођем, бићу глас оних који су ме изабрали. Активно ћу судјеловати на сједницама и лобирати за своју мјесну заједницу. Ја лично одавно прижељкујем асфалтирање улице у нашој локалној заједници, а поред тога, ту је и проблем одлагања отпада локалног становништва. Било би пожељно да имамо неколико контејнера. Поред тога, постоји дио магистралног пута којем је потребна додатна сигнализација за опрез возачима. Оно што сам искомуницирала са мјештанима и чула шта њима фали највише јесте продавница са основним намирницама. Било би лијепо оживјети мјесне одборе и одржавати сједнице, разговарати са људима о њиховим потребама редовно, а не само пред изборе кад треба да се гласа.

 

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.