<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Top 7 poslova budućnosti koji čekaju današnje mlade

Svijet se brzo mijenja, a s njim i tržište rada.

10. septembar 2023, 8:31

Dok neki poslovi postaju zastarjeli zbog tehnološkog napretka, drugi nastaju kao posljedica tih istih inovacija. Koji su to poslovi koji će obilježiti budućnost i koji čekaju današnju mladu generaciju? Predstavljamo vam top 7 poslova budućnosti.

1. Specijalisti za umjetnu inteligenciju (AI) i strojno učenje

Umjetna inteligencija postaje sveprisutna u svim industrijama. Od zdravstva, financija pa do zabavne industrije, potreba za stručnjacima koji razumiju AI i mogu je optimizirati samo će rasti.

2. Biotehnolozi i genetski inženjeri

S napretkom CRISPR tehnologije i drugih metoda genetskog inženjeringa, potreba za stručnjacima u ovom polju bit će sve izraženija. Oni će imati ključnu ulogu u liječenju bolesti, povećanju prinosa usjeva i rješavanju mnogih drugih globalnih izazova.

3. Stručnjaci za obnovljive izvore energije

Borba protiv klimatskih promjena zahtijeva tranziciju prema održivim izvorima energije. Stručnjaci za solarnu, vjetrovnu i druga obnovljiva rješenja bit će ključni za buduće energetske strategije.

4. Stručnjaci za kiber-sigurnost

U digitalno doba, zaštita podataka i mreža postaje od ključne važnosti. Stručnjaci za kiber-sigurnost bit će na prvoj liniji obrane protiv hakera i drugih digitalnih prijetnji.

5. Urbanisti i dizajneri održivih gradova

Kako svjetska populacija raste, potreba za održivim i pametnim gradovima postaje neizbježna. Urbanisti koji mogu integrirati zelene tehnologije i inovativna rješenja za transport, stanovanje i rekreaciju bit će izuzetno traženi.

6. Specijalisti za telemedicinu

Pandemija COVID-19 naglasila je važnost telemedicine. Liječnici i medicinski stručnjaci koji se mogu prilagoditi digitalnom pružanju usluga bit će ključni za buduće zdravstvene sustave.

7. Edukatori i treneri za softverske vještine

Kako tehnologija postaje sveprisutna, potreba za obukom i edukacijom iz softverskih vještina raste. Treneri i edukatori koji mogu prenositi ove vještine bit će neophodni u obrazovnom sektoru.

Budućnost donosi mnoge izazove, ali i prilike. Za mlade koji su spremni usvojiti nove vještine i prilagoditi se promjenjivom tržištu rada, svijetla budućnost ih čeka. Investiranje u obrazovanje i kontinuirano učenje ključni su za uspjeh u poslovima budućnosti.

Index.hr