Poznati brend zatvara prodavnice, bez posla ostaje 1.300 radnika

Modna grupa Esprit, koju mnogi obožavaju, do kraja godine zatvara svih 56 poslovnica u Njemačkoj.

Oko 1.300 zaposlenih ostaje bez posla. Prava na zaštitni znak za insolventno evropsko preduzeće prodaće se britanskom finansijskom investitoru Alteri.

Iz Esprita nisu željeli da daju informacije otkupnoj cijeni. Rečeno je da će se kompanije ugasiti, a proizvodi prodavati u drugim trgovinama.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Alteri ne preuzima operativno poslovanje, odnosno niti poslovnice niti zaposlene. Pozicije u sjedištu u Ratingenu biće uklonjene. Potvrdio je to odbor povjerilaca sedam insolventnih njemačkih kompanija Esprit.

“Esprit će nastaviti djelovati kao robna marka”, saopštila je kompanija. Proizvodi pod oznakom Esprita i dalje će se prodavati u Njemačkoj, iako je tačan proces kako će to izgledati, još uvijek nejasan. Alteri posjeduje i modnu kompaniju CBR Fashion s brendovima Street One i Cecil.

Esprit Europe GmbH i šest drugih kompanija iz modne grupe podnijeli su zahtjev za stečajem u junu. Postupak je započeo 1. avgustu na Okružnom sudu u Dizeldorfu, prenosi b92.

Esprit Evrope GmbH upravlja Espritom u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Skandinaviji, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Nabava i prodaja organizovana je u različitim društvima kćerima i podružnicama.

Esprit je zastupljen u oko 40 zemalja svijeta. Bankrot ne utiče na poslovanje van Evrope. Matična kompanija grupe, Esprit Holding, nalazi se u Hong Kongu.

Ipak, Njemačka ostaje najvažnije tržište za kompaniju. Esprit je već podnio zahtjev za postupak zaštite za nekoliko njemačkih kompanija 2020. Tada je zatvoreno oko 50 poslovnica i ukinuto oko 1.100 radnih mjesta.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije