<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo koliko je kazni izrečeno nakon što je Višković najavio brutalne kontrole

23. februar 2024, 11:13

“Kontrola će biti brutalna jer smatramo da mnogi neopravdano dižu cijene. Ne može se desiti da je u Srpskoj mlijeko skuplje nego u Italiji i slično. Dakle, hoćemo da vidimo šta je razlog” izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković 9.februara ujedno najavljujući da je republičkom Inspektoratu naređena brutalna kontrola onih koji neopravdano povećavaju cijene robe, proizvoda i usluga, a pravdaju to povećavanjem minimalca u Srpskoj.

Međutim, premijer kao da je zaboravio da kontrole u trgovačkim objektima nemaju puno smisla, dok god imamo slobodno formiranje cijena, a kontroliše se nekoliko proizvoda-mlijeko od jednog litra (ali samo od 2,8 odsto mliječne masti), te mlijeko u plastičnoj foliji, kao i jogurt (samo od 2,8 odsto mliječne masti i samo u pakovanju od litra), kuhinjska so (od jedan kg), svinjska i biljna mast, suncokretovo ulje od litar i pet, šećer od kg i pet, margarin (od 250 i 500 g), pšenično brašno, lijekovi, te zamjena za majčino mlijeko.

Na spisku je i hljeb od brašna TIP-500 i TIP-850. Marža je, osim toga, ograničena i na gorivo. I to je sve.

Kako za BUKU kažu u Inspektoratu kada je je riječ o kontroli cijena osnovnih životnih namirnica, za koje je Uredbom o ograničavanju marži u prometu roba, ograničen iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu, republička tržišna inspekcija svakodnevno vrši ove kontrole.

“U cilju konkretnijeg informisanja javnosti o rezultatima ovih kontrola, možemo reći da je od početka ove godine u trgovačkim objektima izvršeno oko 100 kontrola koje su se odnosile na poštivanje marže, od čega je u pet slučajeva utvrđeno da je marža definisana Uredbom prekoračena, te su trgovcima izrečene kazne u ukupnom iznosu od 75.000 KM”, kažu za BUKU u Inspektoratu RS.

Takođe dodaju da su protekle sedmice vršene pojačane kontrole u različitim oblastima nadzora i različitim djelatnostima- kontrola u oblasti ugostiteljstva, te kontrola pekara u smislu formiranja i pridržavanja cijena, izdavanja računa, vođenja poslovnih knjiga, te poštivanja propisa koji se odnose na bezbjednost hrane u prometu.

Posebna pažnja u kontrolama bila je usmjerena i na suzbijanje sive ekonomije, rada na crno i neregistrovanog rada, odnosno nelegalnog pružanja različitih usluga, ali i uslova u kojima registrovani subjekti pružaju različite usluge.

U okviru navedenih aktivnosti protekle sedmice izvršeno je 280 inspekcijskih kontrola, u kojima je izrečeno 120 upravnih mjera i izdato 160 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 250.000 KM. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na različite vrste propusta, vođenje poslovnih knjiga, izdavanje računa, rad na crno, ispunjenost sanitarno-higijenskih uslova u objektima, sanitarne preglede zaposlenih i drugo.

Takođe, u okviru aktivnosti realizovanih protekle sedmice zatečeno je i 20 radnika bez zaključenog ugovora o radu, zbog čega su poslodavcima izrečene kazne u iznosu od 42.100 KM. Izrečeno je i sedam zabrana licima koja su neregistrovano obavljala različite uslužne i trgovačke djelatnosti, te novčane kazne od oko 7.500 KM, dok je u ovoj godini, odnosno za protekla dva mjeseca izrečeno ukupno 25 takvih zabrana i kazne od oko 30.000 KM.

"Inspektorat Republike Srpske će i u narednom periodu pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala. Podržaćemo sve korake koje zakonodavac utvrdi u cilju zaštite standarda građana i spremni smo da kao kontrolni organ na terenu sprovedemo sve mjere koje resorno ministarstvo donese u cilju kontrole cijena", poručuju iz Inspektorata RS.