<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cijena gasa u Srbiji će se računati po naftnoj formuli – šta to tačno znači?

Urednica portala "Energije Balkana" Jelica Putniković kaže za RTS da je novi ugovor o kupovini ruskog gasa dobar zbog cijene, ali i zbog energetske i geopolitičke situacije. Objašnjava i šta znači to da će se cijena računati po naftnoj formuli.

30. maj 2022, 8:40

Jelica Putniković objašnjava da je dobro što je ugovor o kupovini gasa sklopljen na tri godine jer će, kad se riješi situacija sa Ukrajinom, moći da se pregovara o nekoj povoljnijoj cijeni.

Prema njenim riječima, naftna formula znači da Srbija neće plaćati cenu gasa koja je aktuelna na gasnim berzama.

"Naftna formula znači da se prati cena nafte i da se u trenutnom preseku, kad se određuje cena gasa, uzima cena od pre devet meseci. To je ono što je u suštini dobro da se menja i nema velikih fluktuacija jer u nekoliko dana može da skoči cena, ovako se uzima neka ranija cena", objasnila je Jelica Putniković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako kaže, treba imati u vidu i kursne razlike jer se cijena nafte računa u dolarima, pa i to utiče na cijenu.

Kada je reč o dodatnim količinama gasa, Putnikovićeva se nada da će povoljnija cijena važiti i za te isporuke.

Dogovoreno skladištenje gasa u Mađarskoj može da pomogne jer to, kako kaže, znači da mirno možemo da sačekamo zimu.

"Ne mislimo samo na hladnoću zimi. Ako imamo u prijateljskoj zemlji dodatne količine gasa, imaćemo sigurno napunjeno skladište i u Banatskom dvoru, onda smo spremni za neke dodatne situacije, da mirno sačekamo zimu a da privreda ne strepi", kaže urednica portala "Energija Balkana".

Dodaje i da je, kad pričamo o gasu, pozicija Srbije odlična.

"Bugari su rekli da neće zaustavljati tranzit Balkanskim tokom, verujem da ćemo njime dobijati dodante količine za zimu. Tu smo u boljoj situaciji jer ima problema sa snabdevanjem preko Poljske. Evropska skladišta su skoro prazna, počeli su da ih pune i pitanje je koliko bi bilo sigurno da dobijemo dovoljne količine kad bismo se oslanjani na gasovod preko Ukrajine", napominje Jelica Putniković.