За четири године у БиХ ће живјети (само) пензионери, али пензија неће бити! Црна статистика од које мрак пада на очи!

ПОГЛЕД ИЗ ПРОИЗВОДЊЕ - ЗАШТО МЛАДИ БЈЕЖЕ?

Mr. sci. Muhamed Pilav / 09. јануар 2019

Тренутно у ФБиХ имамо 420.000 пензионера, 520.000 упослених, али од тога само 105.000 радника ради у прерађивачкој индустрији. Да би пензиони и здравствени фонд били одрживи, неопходно је да минимално 420.000 радника ради у прерађивачкој индустрији.


Од 1. јануара ове године за рад у Њемачкој (тренутно Њемачка трага за милион радника) не требају радне дозволе. Све земље ЕУ траже раднике изван ЕУ и стално смањују баријере за долазак странаца. Само у Унско - санском кантону/жупанији је у посљедње двије године 30.000 младих радно способних поднијело захтјев за издавање потврде о некажњавању због одласка у иностранство, што је 10% укупног становништва овог Кантона.


Ако ФБиХ годишње напусти 20.000 младих, ми губимо 30 милијарди КМ годишње. Разлози одласка младих су: економске природе 70% и политичке (непотизам и везе код запошљавања, приче о рату, национализму, куповање избора, папака, министара...) природе 30%. За оба разлога су одговорне највеће парламентарне странке и њихови лидери.


Прије 12 година сам свим великим странкама и њиховим лидерима покушао објаснити да ће млади бјежати из БиХ, али нажалост они то нису разумјели. Прије отприлике годину дана сам у колумни на овом истом мјесту све поновио, али опет није било реакције и резултата.


Поновно јавно износим моје приједлоге, а увјерен сам да су то и приједлози већине нормалних послодаваца:


Да све парламентарне странке сједну за стол и формирају власт на свим нивоима, да све оне учествују у власти и да све сносе одговорност за будуће стање у ФБиХ и БИХ.


Све нивое власти неопходно је формирати до 1. марта ове године и најкасније до 1. јуна ове године донијети битне стратешке, економске и политичке мјере, законе, уредбе и одлуке које ће знатно смањити разлоге за одлазак младих из БиХ и ФБиХ.
 

Дакле, економске реформе су у овом тренутку важније од политичких и зато предлажем:


1. Знатно смањити порезе и доприносе на плаће, како би се омогућило послодавцима да хитно повећају (прије свега у прерађивачкој индустрији) нето плаће на минимално 1.000 КМ мјесечно за солидног производног радника. Послодавци да плаћају само допринос за пензиони фонд, а све остало да се финансира из: пореза на потрошњу, пореза на дивиденду, царина на увоз субвенционираних производа, антидампинг царина, такси на извоз балвана, даске, огријева и сличних производа.


2. Да се хитно имплементира ТОТАЛНА ФИСКАЛИЗАЦИЈА. Тренутно сваки рачун можете сторнирати, промет уштимати, итд. Сваки рачун кад се испринта мора се меморисати на централном серверу и мора пратити робу и купца.


3. Да се замрзну плаће и забрани пријем нових упосленика на свим нивоима државне администрације, јавним установама и јавним предузећима, да се смање материјални трошкови за минимално 20%.


4. Реорганизовати бирое за запошљавање. Сулудо је да прерађивачка индустрија финансира запошљавање у администрацији.

 
5. Сву државну имовину јавно и транспарентно приватизирати, а оно што се не може приватизирати дати јавно и транспарентно под концесију.


6. Смањити цијене електричне енергије за прерађивачку индустрију минимално 20%.


7. Младима омогућити кредите за куповину стана или изградњу куће са максимално 2% камате.


8. Све агенције угасити или припојити надлежним министарствима.


9. Образовање ускладити са потребама 21. вијека, увести дуални систем образовања прилагођен тржишту рада и развоју.


10. Здравим особа које не желе да раде или да се преквалификују укинути било каква давања или привилегије. Морамо сви да радимо и стварамо нове вриједности.


11. Хитно донијети закон о спајању локалних и опћих избора (нпр. наредни локални да буду на двије године, а иза тога у исто вријеме и локални и опћи) јер без тога је немогуће направити ефикасну и ефективну администрацију, која свако мало страхујући од резултата избора није заинтересирана за проведбу реформи.


Уколико хитно не формирамо владе у којима ће учествовати све парламентарне странке и хитно не донесемо стратешке економске реформе у БиХ ће након само четири године живјети пензионери, али неће моћи живјети од своје пензије него ће живјети од социјалне помоћи. Наше друштво не болује од грипе него од тешког карцинома. Карцином се не може излијечити аспиринима нити бијелим луком. Треба нам радикална терапија, тј. права економска реформа.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.