<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nijemci se predomislili: Umjesto Prnjavora za pokretanje proizvodnje izabrali drugu opštinu

20. april 2024, 12:15

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Derventi.

Ovu informaciju je za BiznisInfo potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu.

Riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru. No, Carius je otkrio da zapravo pripremaju start proizvodnje u susjednoj Derventi.

Kompanija je već registrovana u BiH i trenutno ima 90 radnika.

Početak proizvodnje u Derventi planiran je za početak 2025. godine.

Na taj način njemački div želi ispoštovati rokove koje ima prema svojim kupcima u vezi s isporukama.

– To ne znači da smo zaustavili sve oko Prnjavora, ali u ovom momentu radimo na pokretanju proizvodnje u Derventi – kazao je Carius.

Na pitanje šta će biti sa investicijom u Prnjavoru o kojoj se ranije govorilo, odgovorio je: “Budućnost je otvorena”.

– Trenutno imamo 90 ljudi zaposlenih. Ako se stvari budu dobro razvijale, očekujemo da do 2030. ili 2032. dođemo do broja od 1.000 – rekao je.

Kako BiznisInfo saznaje, planirani iznos koji ova kompanija planira investirati u BiH u narednih osam godina je oko 38 miliona evra.

Inače, pokretanje proizvodnje auto dijelova u BiH nadovezaće se na slične pogone koje kompanija ima u Austriji, Češkoj Republici i Maroku.