Сунце пролази кроз велики соларни минимум. Хоће ли опет доћи до Малог леденог доба?

Снага климатских промјена

BUKA portal / 20. мај 2020

НАША звијезда, Сунце, пролази баш попут нас кроз различите фазе и промјене. Тренутно проживљава мање активну фазу која се назива соларни минимум.

Наиме, Сунце пролази кроз редовите 11-годишње циклусе који су повезани с промјеном броја и јачином Сунчевих пјега, али и осталих Сунчевих активности. За вријеме соларног максимума, Сунце има више Сунчевих пјега и Сунчевих бакљи. У соларном минимуму наша звијезда је много мирнија, односно има мање Сунчевих пјега и енергије.

Знанственици из НАСА-е кажу како се тренутно налази у "великом соларном минимуму". Посљедњи пут се то догодило између 1650. и 1715. године, када је на Земљиној сјеверној полутци забиљежено такозвано Мало ледено доба и када је због "комбинације хлађења вулканских аеросола и ниске соларне активности дошло до нижих температура на површини".

Но, нема разлога за страх, стручњаци сматрају да овај велики соларни минимум неће покренути ново ледено доба, вјеројатно због климатских промјена, пише ЦНН, преноси Индеx.хр

Снага климатских промјена

"Загријавање узроковано емисијама стакленичких плинова насталих због изгарања горива шест пута је јаче од потенцијалног десетљеће дугог хлађења насталог због продуљеног великог соларног минимума", пише НАСА.

"Чак и ако би велики соларни минимум трајао стотину година, глобалне температуре би и даље расле будући да на њих утјече много више фактора од самог Сунчевог циклуса. Најдоминантнији фактор је загријавање које је узроковано људским дјеловањем, односно које је настало због стакленичких плинова", објашњава свемирска агенција.

Знанственици су знали када долази овај соларни минимум јер се ради о редовитим циклусима. Сунчеве пјеге досегле су врхунац активности у 2014. години, а минимум је почео 2019. године.

Знате ли нешто више о теми или желите пријавити грешку у тексту?


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.