Судски спор између Бањалучанина и Еко топлане: Ако побиједи, сви можемо плаћати рачуне умањене за 30 одсто!

Професор Петровић каже да кроз овај судски спор жели доказати да Еко Топлане Бањалука вара своје кориснике.

Maja Isović Dobrijević / 25. септембар 2020

Foto: BUKA

 

Судски спор између универзитетског професора у пензији Пере Петровића и предузећа Еко Топлане Бањалука почео је јуче у Бањалуци. Петровић је тужен од стране Еко Топлане, јер плаћа умањену цијену гријања.

Професор је стручњак за термодинамику и пренос топлоте, а раније је био члан надзорног одбора Топлане у Приједору. Написао је књигу “Гријање и системи гријања” која се изучава на Машинском факултету и сматра да је оправдано да плаћа умањен износ од 30 одсто рачуна за гријање. Професор је рекао да кроз овај судски спор жели доказати да Еко Топлане Бањалука вара своје кориснике.

Перо Петровић рекао је да је корисник гријања топлофикационог система гријања Града Бањалуке које је у власништву Еко Топлане.

“Иначе сам пензионер, а радио сам као професор на факултету, на предмету гријања. Станујем у стану који је у стамбеној згради. Тужен сам од стране Еко Топлане јер им плаћам 70 одсто од износа њихових рачуна које ми достављају, а са Еко Топланом нисам потписао никакав уговор. Са преузимањем топлофикационог Система Еко топлана је самовољно промијенила његов темперетурни режим  са претходних 130/70 степена Целзијусових на примару, а 90/70 код потрошача. Промијенила је на 105/70  на примару и на 75/55 код потрошача. Тим чином она је за 40 одсто смањила снагу топлофикационог система, а снагу система гријања његових корисника за 30 одсто”, рекао је данс пред почетако судског процеса Петровић.

Он је додао да је то разлог  због којих он плаћа умањене рачуне за гријања.

 

 

“Еко топлана на ту промјену није имала право без сагласности стручне јавности и корисника гријања чија би права из области комуналних услуга требала да штити Градска Скупштина. Ја не знам да је негдје у свијету комунална дјелатност, а нарочито систем гријања предан приватницима, јер једноставно ту настаје колизија интереса између грађана и привате фирме”, истакао је Петровић.

Професор Петровић је рекао да је претходни Правилник, који је био на снази док је топлофикациони систем био у власништву Града, био изграђен на принципима који су у складу са теоријом гријања. “Међутим, нови правилник који је донијела Еко топлана није у складу са теоријом гријања”, истиче Петровић.

Озрен Пердув из Покрета Правде рекао је да је нажалост систем јавног гријања у Бањалуци у рукама приватника.

 

“На основу свега што смо чули од професора испада да приватна топлана може да ради шта год хоће, без посљедица, односно санкција од стране Градоначелника. Могу да варају грађане, као што мо могли чути од професора. Са друге стране ја отворено постављам питање Градоначелнику Бањалуке шта ће он предузети по питању овога. Чије интересе треба да штити Градоначелник Бањалуке, да ли он штити интересе оних кој су га бирали, односно грађана или приватника”, истакао је Пердув и позива Градоначелника да демантује све ово што је рекао професор.

“Питамо Градоначелника шта ће се десити када се судским поступком докаже све ово. Ко ће да намири сву штету која се чини грађанима Бањалуке који су под системом ове нове Еко топлане. Након што видимо какав ће исход пресуде бити, а ми сматрамо да ће пресуда бити у корист професора, односно да ће се потврдити ово што он говори, уз помоћ нашег правног помоћи ћемо грађанима да туже Еко топлану и да им се штета намири”, истакао је Пердув.

Контактирали смо Еко Топлану за коментар на овај случај, али одговор до завршетка текста одговор нисмо добили.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.