Роман “Што на поду спаваш” Дарка Цвијетића промовисан у Банском двору

Роман "Што на поду спаваш" књижевника Дарка Цвијетића промовисан је у четвртак увече у Концертној дворани Банског двора. Са Дарком је о новом роману разговарао Стево Грабовац.

BUKA portal / 11. септембар 2020

Промоција је одржана уз примјену свих поприсаних мјера  и препорука надлежних органа - мјерење тјелесне температуре, те обавезно ношење заштите маске и одржавање физичке дистанце.

-Ово је први пут да се књига појављује са мном у јавности. Књига се доста добро продаје, колико сам чуо, тако да она има неки свој живот који је готово неовисан о мени. Очито да “Сцхиндлеров лифт” вуче и ову књигу - казао је Цвијетић.
За роман “Што на поду спаваш” каже да је на неки начин квази аутобиографија.
-Могло би се то у неким доменима звати биографијом моје породице, међутим пошто је ово спој фикције и факције које се на пуно тачака додирују, одбијају, могао бих рећи да је ово заправо хроника распада једне породице унутар бивше земље - објаснио је Цвијетић

О роману:

“Ако си одлучио бити писац, онда си одлучио о себи говорити оно што се међу пристојним свијетом не говори, одлучио си писати оно што се не може и не смије написати, одлучио си лијечити свијет тако што ћеш убијати себе. Затајиш ли, нећеш више бити писац. Књижевност Дарка Цвијетића храбар је и узалудан труд да се разумије другог и да се има срца за његову патњу. А људи воле када су жртве, у томе уживају више него у ичему другом у животу, али их туђа патња угрожава и понижава. Ако и тај други пати, тада је и он жртва. А ако је већ жртва, онда мора да негдје постоји и онај који га је учинио жртвом. Људе вријеђа и сама помисао да су одговорни за патњу других. Након што је врло помно описао свијет црвеног небодера, Цвијетић се одважио бавити начином на који се одлазило из касарни опкољеног града. Прича коју је притом испричао неочекивана је и страшна. И у њој опет ништа није прешућено. И опет је, као и први пут, морала бити испричана. Овај је пут човјек човјеку брат. Али више не у метафори.” Миљенко Јерговић

О аутору:

Дарко Цвијетић је рођен 11. јануара 1968. године у мјесту Љубија Рудник. Редитељ је и драматург у Позоришту Приједор. Од 2013. године уређује књижевни блог "Хyпомнемата". Објавио је десетак књига поезије, књигу прича и роман "Сцхиндлеров лифт" за који је награђен наградама "Кочићево перо" и "Фриц". Недавно је из штампе изашао његов нови роман "Што на поду спаваш". Финалиста је награде "Европски пјесник слободе". У позоришту је режирао од Бецкетта до Чехова, те играо Раскољникова, Бориса Давидовича, Естрагона... Члан је П.Е.Н. Центра Босне и Херцеговине, Друштва писаца БиХ и Хрватског друштва писаца. Изучио Вртларство код Мајстора Ивана Обренова.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.