Хрватски предузетник и математичар: БиХ има најблаже мјере од свих земаља у ЕУ, епидемија им је колабирала

Ево шта се тренутно дешава у БиХ

Elvir Padalović / 13. јануар 2021

 

Хрватски предузетник и математичар Ненад Бакић објавио је на свом ФБ профилу поређење строгости мјера у земљама Европске уније и БиХ, а према Оксфордском Индексу строгоће који је, како је навео, једини свјетски референтни индеx.

"Како бисмо знанствено и чињенично утврдили строгост мјера - јер сада се они који су се залагали за најоштрије мјере, па кад им није прошло, сад тврде да су 'оно' биле оштре - погледао сам просјечну вриједност оксфордског Индекса строгоће мјера, јединог свјетски референтног индекса, просјечна вриједност за просинац. Индекс, наравно, није савршен, али је опћеприхваћен као врло вјеран", написао је Бакић на свом Фб профилу.

 

 

Он каже да би након овога заиста било смијешно да ико тврди да смо имали 'строге мјере' и поготово то назива 'затварање кафића и ресторана', што је блага мјера, али прилично неугодна, то јој је једина сврха, те тврди да је епидемија колабирала због 'строгих мјера'. 

"Новинари би, рецимо, научнике који тврде такве ствари требали питати зашто лажу?", написао је он.

Уз ЕУ је ставио и БиХ. 

"Она је јако занимљива јер једина има мање строге мјере од нас (уз, наравно, отворене кафиће и ресторане), а епидемија је ондје због велике прокужености колабирала, исто као и код нас (још прије доста времена су налазили и преко 30% серопреваленције у дијеловима земље)", тврди Ненад Бакић.

Подсјетимо, серолошко истраживање обављено у Кантону Сарајево показало је да је од 1015 особа које су дале крв на анализу, код њих 194 (19%) утврђено да су пребољели ЦОВИД-19. То је само на узорку Кантона Сарајево.

Република Српска ће у јануару објавити да је на око 40% (толико се очекује ). БиХ има велики број смртних случајева, на милион становника смо били четврти на свијету почетком првог мјесеца 2021. године.

Мјере које су на снази су маске на отвореном ( то се готово и не контролише) и у затвореном (фирме, кафићи када се иде у wц и слично), у Републици Српској важи забрана окупљања више од 50 људи на отвореном и десет на приватним окупљањима.

У Федерацији БиХ Наредбом је дозвољено окупљање људи на одређеном простору под сљедећим условима: не више од 30 људи у затвореном простору и не више од 30 људи на отвореном простору.

Кафићи и ресторани раде до 22 часа у Републици Српској, у Федерацији БиХ до 23, скијалишта у оба ентитета су пуна, и резервисана малтене до краја сезоне иако трају расправе око њихових затварања, али тешко да ће до тога доћи.

Инспекције раде даноноћно, па ипак минималан број угоститељских објеката је кажњен.  Када је ријеч о Републици Српској, мјере се заправо нису много мијењале ни током љетњих мјесеци - маске су обавезне биле у затвореном простору баш као и забрана окупљања.

У Федерацији БиХ је још увијек на снази ограничење кретање становништва на цијелом територију у времену од 23:00 сата увечер до 5:00 сати ујутру наредног дана. У Републици Српској полицијског сата нема.

Настава се у школама у Републици Српској одвијала нормално, с тим што су сати скраћени на 20 минута и преполовљени су разреди. Мање од 1% позитивних су школска дјеца.

Република Српска је негдје средином 11. мјесеца донијела одлуку да не тестира оне са благим симптомима, они се консултирају са својим докторима у вези са њиховим лијечењем. Преполовљен је број хоспитализованих.

Од 12.09.2020.г. у Босну и Херцеговину дозвољен је улазак за све стране држављане, под условом да имају негативан тест на коронавирус не старији од 48 сати.

Улазак у БиХ без предочења негативног теста на вирус САРС-ЦОВ-2 омогућен је за држављане Црне Горе, Републике Србије и Републике Хрватске када у Босну и Херцеговину улазе директно из државе чији су држављани, као и њихова малољетна дјеца и супружници, који су држављани других земаља. (Одлука) Такођер, без негативног теста на САРС-ЦоВ-2 омогућава се улазак у БиХ малољетним странцима чији је родитељ држављанин Босне и Херцеговине, као и странцу који је супружник држављанина Босне и Херцеговине.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.