ФОТО Остајемо ли без пензија и бесплатног здравства?!

Драматичне прогнозе

Tatjana Čalić / 07. март 2020

Исељавање становништва, коме свједочимо посљедњих година већ оставља видљиве посљедице - недостаје нам стручна радна снаге у готово свим областима, осјетно се смањио  број радно активног становништва, а повећао просјек старости становништва. У времену које слиједи посљедице ће бити још израженије - губитак најактивније радне снаге озбиљно ће ограничити могућност било каквог  економског раста и развоја, смањити потрошњу, али и озбиљно угрозити пуњење, како буджета, тако и пензионих и здравствених фондова.

Сликовито је то приказао економиста Фарук Хаджић посматрајући радну снагу (запослене и незапослене) као потенцијалну пореску базу која може уплаћивати порезе и доприносе.

Његова инфографика показује колико нам се потенцијална пореска база смањила  за пет година.
Податке је узео из Анкета о радној снази 2014-2018, наводећи да, ако се 2014. година посматра као базна и тај број прерачуна на 100 јединица, онда смо за пет година добили сљедећу ситуацију

 

 

•         Број радне снаге се смањио на 90
•         Број запослених се повећао за 1
•         Број незапослених се смањио за 11

Оно што се јасно види са инфографике јесте да нам се значајно смањује укупна радна снага, а тиме и потенцијална пореска база која треба да пуни наше фондове (ПИО и здравство), али и буджете из којих се финансира цјелокупни државни апарат.

Према ријечима Хаджића, када је ријеч о фондовима, ми смо већ сада у проблемима, јер преласком ПИО фондова на буджет, фактички је потврђено да се они не могу више финансирати из доприноса. ФБиХ је ту нешто дуже издржала. За очекивати је, наглашава, да убрзо крене заговарање да и здравствени фондови пређу на буджет, а то значи да ће се недостајућа средства намиривати из пореза. 

“Управо због чињенице да нам се смањује пореска база усљед масовног исељавања, те да нам се повећава база из које се исплаћују разне обавезе, попут пензионера, огроман ће притисак бити на правним лицима и грађанима који остану у држави. Обзиром да нисмо провели пореске реформе, а да се још увијек не види спремност за њихову проведбу на прави начин, очекивати је да ћемо имати озбиљних проблема, можда већ у овој години, или наредној. Политика хитно, али баш хитно мора реаговати, увести мораториј барем на један мандатни период на теме попут измјена Дејтонског споразума у било којем смјеру, те 24х фокусирање на реформе и рјешавање сложених економских и демографских проблема. Пореска база се може само још више смањивати наредних година. Привид бољег пуњења постоји због још увијек високих дознака из иностранства, али ни то неће вјечно трајати”, закључује за БУКУ Хаджић.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.