Бранислав Бореновић за Буку: Научили смо лекцију из Црне Горе! Опозиција ће сачувати изборе овај пут

„Драшко је спреман да буде народни градоначелник и да не буде онај фини, умотани, углађени човјек који показује да има само политичко паковање испог којег је производ за истеклим роком трајања“.

Milovan Matić / 13. септембар 2020

Foto: Buka/E. Padalović

 

Ово је у интервјуу за БУКУ рекао предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић обећавши грађанима да ће заштити сваки глас у највећем граду Републике Српске, а самим тим донијети промјену власти у Бањалуци. 

У Црној Гори је пала власт након 30 година, гдје су грађани великом излазношћу показали шта мисле и како постоји могућност да се промијени власт. Може ли опозиција у БиХ, односно РС, покренути грађане да учине нешто слично и промијене оно што је лоше у њиховим локалним срединама на наредним изборима у БиХ?

Ово је велика изборна народна побједа опозиције у Црној Гори. Импресивно висока излазност је показала да се може на демократски начин промијенити власт и то су људи у Црној Гори показали управо излазношћу од скоро 77 одсто, подржавши три опозиционе листе у натполовичном броју. Убијеђен сам да се овај изузетан резултат са великом пажњом прихватио посебно у Републици Српској, и даје нам за право да вјерујемо да је могуће урадити то и код нас. Да ћемо на демократски начин, уз фер и поштене изборе, побиједити режим и донијети промјене, једним дијелом на локалним изборима, а онда коначно и 2022. године. 
Опозиција и код нас треба мудро, озбиљно и одговорно осмислити своју стратегију како је то урађено у Црној Гори. Они су направили паметну одлуку да иду у три колоне, гдје су традиционалне српске гласаче везали за коалицију „За будућност Црне Горе”, једну групу људи који су у неком раскораку између грађанске и традиционалне Црне Горе су усмјерили према Демократама и коалицији „Мир је наша нација“ , а Дритан је ишао са својом листом ”Црно на бијело“ ка оним гласачима који су по свом политичком профилу већином апстиненти.

А има ли уопште могућности опозиција да наступа на такав начин у РС? Има ли овдје опозиција уопште људе и политичке опције које може понудити на сљедећим изборима, па да обухвати све ове групе бирача као опозиција у Црној Гори? Ево, конкретно кад говоримо о Бањалуци...
 
Чињеница је да је у Републици Српској ситуација сложенија. Посебно због другачијих и веома компликованих изборних правила, те посебно изражене политичке корупције и политичке трговине и једне ружне, нажалост већ устаљене, политичке пијаце која се није дешавала у Црној Гори. Код нас је парламент у претходном периоду постао један морални муљ у којем су се посланици продавали, конвертовали из опозиције у власт и то је једна велика срамота и мрља за парламентаризам и демократију у Републици Српској. Чињеница је да ми овдје имамо двије опозиционе странке ПДП и СДС и да су сви остали посланици у власти, иако нису сви добили подршку грађана за то, већ су на власт прешли издајом, познатим папкарењем. Можда ће управо Бањалука бити најбољи показатељ како се односити према тим изборним и политичким изазовима у наредном периоду. Бањалука може бити добар модел како се изборити са свим изборним аномалијма и манипулацијама власти и објединити бираче. Овдје ће опозиција ићи у неколико колона. Поред ПДП-а, СДС има листу, ту је још неколико партија и покрета, политичких субјектата који су супротстављени владајућем режиму, владајућим странкама и накарадном, изопаченом систему вриједности. Чињеница да у Бањалуци имамо 56 пријављених политичких субјеката говори да се спрема нека манипулација и да се покушавају унифицирати и под контролу ставити  бирачки одбори. Бањалука ће бити најважнији показатељ куда иде Република Српска, али и БиХ. У Бањалуци имамо једног кандидата за градоначелника владајућих странака и нашег Драшка Станивуковића, заједничког кандидата опозиције, што даје наду да се у Бањалуци може десити та кључна промјена, да грађани у великом броју изађу и да на демократски начин храбро одлуче ко ће водити Бањалуку и пошаљу поруку за 2022. годину.

Поменули сте Драшка Станивуковића, вашег кандидата. Шта је то што Станивуковић нуди грађанима Бањалуке у односу на Игора Радојичића, његовог противкандидата, па се Ви надате тој промјени? Досад смо чули само да тренутна власт не ваља, али шта је оно што би нам донијела нова са Станивуковићем?

Драшко је спреман да буде народни градоначелник и да не буде онај фини, умотани, углађени човјек који показује да има само политичко паковање, испог којег је производ за истеклим роком трајања. То мислим за кандидата СНСД-а, Радојичића. Драшко је спреман да заиста буде човјек који ће без било каквих притисака и пријетњи рјешавати проблеме грађана Бањалуке и бити са њима и након кампање у сваком насељу, улици, селу... Он то показује својом енергијом, вољом и жељом. Он неће бити на политичком повоцу и слијепо слушати олигархе који хоће да остваре лични интерес. Драшко ће бити много отворенији да рјешава све проблеме грађана, без лобија, како је то сад случај. Ми овдје имамо два супростављена политичка свијета. Један је полтронски и дјелује по принципу да су људи роба, да се све купује, и рјешава уцјенама. И други, слободан и отворен за све људе добрих намјера, којем је у фокусу управо човјек и породица, а који заступа Станивуковић. 

Вратио бих се на оно што сте говорили о томе како је опозиција у Црној Гори понудила грађанима различите опције и на тај начин покупила многе гласове, који би се можда расули. Рекли сте да је то добра лекција за вас, али гдје су те различите опције које нуди опозиција у РС? Ви имате СДС који је национална партија, потпуно десно оријентисана. Код Вас у ПДП све су јачи ти национални гласови. Носилац ваше листе у Бањалуци Јелена Тривић отворено се сврстала крајње десно, износећи своје ставове о Равногорском покрету. Да ли то значи да ви свјесно препуштате грађански оријентисане гласаче некон другом, који су можда највећим дијелом супротстављени тренутној власти?

ПДП је довољно патриотска, довољно традиционална, довољно европска, али највише проекономски оријентисана партија. Ми желимо да ово буде земља у којој се добро живи и да грађани могу да имају посао. Ми примарно радимо да сви народи буду задовољни, како већински српски, тако и да Република Српска не буде тијесно мјесто и за друге народе, грађане, људе, сваког човјека и да заједно живимо слободним и нормалним животом. Ми смо једина политичка партија која је створила простор за слободно мишљење унутар ПДП-а и никог не ограничавамо да има своје симпатије, у овом случају према Равногорском покрету, иако ја имам своју приврженост према антифашистичкој борби, јер сви моји преци су били кључни људи у тој борби, партизани, који су ослобађали Бањалуку и учинили нешто што се никад неће заборавити. Али, не желим да оспорим ни својим колегама да имају своје мишљење.

Када то кажете тако, изгледа да сте ви неко ко подржава антифашистичку борбу, док допуштате да у странци могу да буду и они који симпатишу покрете супротне томе...

Не, ја кажем да сам ја неко чији су преци били освједочени антифашисти и не бих правио неке врсте таквих подјела. Људи имају право да изађу са ставовима који су изграђени на неким чињеницама које можда досад нису биле познате, и не желим то да никоме оспорим. Можда ми не знамо неке историјске чињенице у потпуности, али нема потребе да се тиме толико оптеретимо...

У реду, али да ли мислите да би такви ставови кључних кандидата на вашој листи могли утицати на бираче који су можда мислили да, у недостатку изражене грађанске опције, дају свој глас ПДП-у?

Да се разумијемо, ПДП је партија десног центра и по свом профилу смо конзервативнији у својим размишљањима и дјеловању. Ми хоћемо храбре и одлучне људе за обнову РС и да јака економија буде наш примарни циљ. За све остало можемо да отворимо неку врсту дебате, али не вјерујем да ће то оптеретити одлуку бирача да подрже ПДП. Мислим да су бирачи свјесни озбиљности ситуације и да је ПДП тај који може донијети бољу будућност. Наравно, ми не можемо забранити да неко има своје мишљење о одређеним општим појавама.

Помињали сте претходно фер и поштене изборе, али и проблеме који недопуштају да се свих ових година они и догоде. Мислите ли да ће бити другачије овај пут и да можда нови људи у ЦИК-у могу нешто промијенити?

Нама не треба ЦИК који ће бити ни владајући ни опозициони. Нама треба ЦИК који ће радити у складу са законима у овој земљи и који ће учинити све да изборне неправилности, крађе и преваре елеминише или сведе на најмању могућу мјеру. ЦИК је само кровна институција у овом изборном процесу, гдје важну улогу имају бирачки одбори, градске и општинске комисије, посматрачи, политичке странке. Све ово што се дешава оспоравањем нових чланова ЦИК-а од стране СНСД-а показује да они имају страх од поштених избора, јер су навикли да се користе свим недозвољеним средствима, а да нема санкције. Наведите ми један примјер да је било ко јавно рекао пензионерима да, 'ако не гласате за мене, нећете добити пензију' или здравственим радницима, 'ако одете у тај синдикат, нећете добити плату'. Да неко каже у јавном предузећу директору 'смјени све оне који мисле другачије да гласају'... Па, то није рекао ни Лукашенко, ни нико у окружењу, нити игдје другдје изван БиХ. То је рекао Додик и није трпио никакву санкцију. 

Мислите ли да ће је сад бити ако опет то понови?

То ће бити велики тест за ЦИК. Ако дозволи такво понашање и уцјену бирача, онда су у овој земљи избори бесмислени. Ја хоћу да вјерујем да ће актуелни сазив ЦИК-а радити свој посао законито и професионално. 

Фото: Бука

Али и поред тога, ми смо навикнути да се, упркос резултатима избора, побједници одлучују постизборним комбинаторикама и политичком трговином. Како то превазићи и можете ли обећати грађанима да њихов глас опозицији неће на крају прећи на другу страну?

Да би се зауставио тај ужасни морални суноврат, који је најбољи одраз тога колико је ово друштво због тих конвертита заглибило у блато и дно, потребно је учинити сваки напор да се сачува изборни процес и изборна воља грађана, што сам сигуран да ћемо учинити у Бањалуци и још многим локалним срединама. С правом се грађани питају зашто да дају повјерење некоме ко ће их сутра издати, али, има још довољно људи који одолијевају свим тим притисцима и који ће то радити и даље, бити вриједносно досљедни и непоколебљиви. Неопходно је промијенити изборни закон и покушати увести тај процес скенирања гласачких листића и да се законски ограничи да се тако лако може „однијети“ мандат, све како бисмо зауставили те проклете прелете, политичку корупцију и неморал. Сад то није могуће урадити јер не постоје услови у Дому народа Парламентарне скупштине, јер тамо од 15 делегата је осам из СНСД-а и ХДЗ-а захваљујући њиховој коалиционој браћи из СДА. До тада, максимално морамо бити фокусирани на цијели изборни процес, на дан избора, а посебно на пост-изборну ноћ...

А како планирате да сачувате, како кажете, изборе?

Резултати прошлих избора показују да смо ми сачували резултате избора у Бањалуци, гдје је наш опозициони кандидат за предсједника побиједио са неких 10.000 гласова разлике, а да су Иванић и Додик били у пар стотина гласова. То смо успјели тако што смо имали спремне људе на бирачким мјестима. Велики број њих. Не толико у бирачким одборима, колико посматраче. Опозиционе странке су тада имале довољно храбрих људи који су спремни да оду да посматрају изборе у Крминама, у Крупи на Врбасу, у Пискавици, Бронзаном Мајдану... Тиме смо показали да се може. Када је у питању ПДП, имаћемо и сад само ми преко 1.500 посматрача. Убијеђен сам да ће и друге колеге из опозиционих странака имати велики број посматрача и тако ће сачувати изборну вољу грађана у Бањалуци. Зато је важно да грађани изађу у што већем броју, гласају, а ми им гарантујемо да ћемо сачувати њихов глас и одлуку за будућност. Поред тога, све изборне преваре се морају кажњавати и то као озбиљна кривична дијела, што до сада никако није био случај.

Нешто као и са другим аферама, попут ових посљедњих у вријеме пандемије. Чини ли Вам се да ће и људима који су учествовали у сумњивим набавкама на крају ипак бити опроштено, као и сваки пут досад када је правосуђе БиХ показало сву своју неучинковитост?

Коначно смо успјели у Представничком дому формирати Привремену истражну комисију за испитивање стања у правосуђу, члан сам те комисије и ту смо ушли дубље у правосудну сферу. Сада смо видјели колики је ту проблем, много већи од оног који видимо са стране. То је најслабија карика у БиХ и управо због тог свог нечињења и незамјерања, немамо епилог ни по једној крупној или коруптивној афери. Ми имамо ВСТС, који је одвојени центар моћи без одговорности. Имамо Тужилаштво које бира својом одлуком који ће тужилац задужити који предмет, односно ко ће бити тај подобни тужилац за одређени случај. Имамо ситуацију да било какво озбиљно процесуирање кривичних дјела искључиво зависи од добре воље тужилаца. Са свим тим чињеницама ми имамо један неефикасан правосудни систем који је потпуно запоставио борбу за истину и правду и зато нема епилога за озбиљна кривична и коруптивна дјела. Наш први потез кад дођемо на власт у Републици Српској и БиХ ће бити доношење закона о незастаријевању кривичних дијела из процеса приватизације и јавних набавки.  Ми ћемо морати реформисати правосуђе и да најбољи тужиоци и судије раде овај посао и буду одговорни за своје поступке. У овој пандемији је било огромних злоупотреба јавних набавки. Највидљивије су биле набавке респиратора и у Републици Српској и у ФБиХ. Ми смо указали на евидентно кршење закона по многим основама у овим набавкама и инсистираћемо на кривичној одговорности људи који су потписали такве штетне уговоре. Мене ту не интересују приватници који су мотивисани да остваре велике зараде или су доведени да се направи проклета финансијско-монополистичка комбинација. Мене интересују они носиоци јавних функција који су у име јавних институција народни новац потрошили, злоупотријебили у те коруптивне сврхе. И да знате, то ће се десити кад-тад... Ти људи никад неће бити сигурни. Могу док је режим на власти, али не могу вјечно.

Сукоб са Стевандићем: Имао дискутабилну улогу у рату! Глуматао неког Рамбо војника

Скоро Вас је прозвао и Ненад Стевандић, на шта сте Ви одговорили твитом, назвавши га ратним друкером и налогодавцем црвеног комбија. Било би занимљиво да појасните шта сте мислили кад сте повезали овај комби и Стевандића.


Док смо ми ишли у рат, он се шепурио по центру Бањалуке у маскирној униформи и глуматао неког Рамбо војника. Док су хиљаде људи бранили Републику Српску, он је парадирао по центру града и имао улогу која је врло дискутабилна и која се налази у одређеним званичним документима и то је јасно. То су појавни облици којих се ја гнушам.
 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.