Беч издваја осам милиона еура за садњу нових стабала!

„Дрвеће значајно доприноси заштити климе и бољем квалитету зрака у граду", стоји у саопштењу Града Беча.

BUKA portal / 21. јун 2019

На подручју града Беча има око 480.000 стабала, но све зеленија аустријска метропола, која се одлучно бори против климатских промјена, жели их још више! Онечишћење зрака је посебно изражено у великим градовима, стога се бечка градска управа одлучила на садњу великог броја нових стабала те ће за ту намјену, као и за одржавање постојећег зеленила, у 2019. и 2020. години издвојити чак осам милијуна еура.
Како се свјетски градови боре против климатских промјена и глобалног затопљења?
Свјетски се градови убрзано загријавају, а неки од њих одлучили су се учинковито хладити садњом дрвећа. Британска влада ће тако у склопу својих напора у борби против климатских промјена у сљедеће двије године финанцирати садњу више од 130.000 стабала у градовима широм земље, а у Паризу ће, између осталога, посадити урбане шуме на четири амблематска мјеста града – на мјестима гдје би их мало тко уистину очекивао. И град у којем су саграђени неки од највиших свјетских торњева спреман је на велику промјену – у Неw Yорку је новим законом забрањена градња „прљавих“ високих торњева од стакла и челика. Неw Yорк се климатској кризи и њеним катастрофалним посљедицама одлучио супротставити изградњом уздигнутих зелених површина и проширењем обале ријеке Еаст Ривер, која ће бити виша од садашње те ће тако штитити град од будућих урагана и високих плима у надолазећим десетљећима. Најновији примјер имамо и у нашем сусједству. Нама знатно ближа аустријска метропола би захваљујући одлуци бечког градског вијећа ускоро требала постати још зеленија. Наиме, ове и сљедеће године ће се за садњу нових стабала у свим бечким окрузима издвојити чак осам милијуна еура! Према најави, акција садње нових стабала започиње у окрузима Оттакринг, Леополдстадт и Фаворитен. У потоњем ће се тако озелењети улица симболичног имена Wалдгассе или у пријеводу „шумска улица“. 


Мјера против љетних врућина
У бечкој су градској управи итекако свјесни да дрвеће у градовима има врло важну улогу, посебице у густо изграђеним урбаним подручјима гдје служе као својеврсна „климатизација“ те доприносе заштити климе и бољој квалитети зрака. Садњом додатних стабала, особито платана, јасена и бријестова, осигурат ће се квалитетнији зрак и заштита од врућина, посебице све израженијих опасних топлинских валова. Зелени су, као уосталом и највећи дио Бечанки и Бечана, изузетно задовољни доношењем ове одлуке те истичу како ће ова мјера увелике помоћи досадашњим напорима за заштиту климе и град учинити још угоднијим. Такођер, поносно се наводи чињеница како Беч има „најниже емисије ЦО2 у цијелој Аустрији.“ Градска вијећница задужена за заштиту околиша, Улли Сима, садњу нових стабала такођер сматра нужном мјером за добробит становника Беча: „Захваљујући овом посебном прорачуну, брже ћемо засадити још више стабала, што је једна од многих мјера против ефекта топлинских отока узрокованих климатским промјенама, с којима се велик број људи врло тешко носи.“ 

Више на ековјесник.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.