<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbog protesta u BiH zatvoren granični prijelaz prema Hrvatskoj, nastale goleme gužve

Stvaraju se goleme gužve i kolone

08. septembar 2023, 12:19

Nešto iza 10 sati u petak s bosanskohercegovačke strane blokiran je Granični prijelaz Orašje prema Županji zbog protesta poljoprivrednika te se vozači usmjeravaju na druge granične prelaze,javljaju iz Auto moto kluba BiH.

Stvaraju se goleme gužve i kolone

Nakon što su tokom jučerašnjeg dana traktorima i poljoprivrednom mehanizacijom blokirali prometnicu između Orašja i Tuzle, od jutros su poljoprivrednici zapriječili prelaz granice prema Hrvatskoj.

Tamo se s obje strane stvaraju goleme gužve i kolone tegljača, dok se mala vozila usmjeravaju na druge granične prijelaze. 

Šta žele poljoprivrednici?

Na blokadu granice poljoprivrednici su se odlučili nakon što na njihove jučerašnje pozive nisu odgovorile vlasti Federacije BiH. Od Vlade Federacije BiH traže isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini u iznosu od 300 eura po hektaru, trenutnu isplatu dospjelih poticaja i hitan sastanak s nadležnim federalnim ministrom. 

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Perica Marošević najavio je da će se tokom dana održati sastanak s ministrom poljoprivrede Federacije BiH Kemalom Hrnjićem te pokušati razriješiti prijepori.

  Ministar poljoprivrede Federacije BiH Kemal Hrnjić je ranije potvrdio da postoji spremnost Vlade da se pregovara sa poljoprivrednicima