OPERATERI

Svakog mjeseca po 1 KM sa računa: Zabranjena “koncentracija” ili prećutno otimanje od građana!?

Nezadovoljstvo raste

25. juli 2022, 1:20

Od 1. jula svi operateri na području BiH počeli su naplaćivati marku mjesečno kao naknadu za korištenje mobilne mreže.

Građani su nezadovoljni ovakvom odlukom te se u sve većem broju se obraćaju Udruženju za zaštitu potrošača Don kako bi potražili zaštitu I provjerili je li ovakva odluka opretera zakonita.

U Donu podsjećaju da je  glavni razlog uvođenja naknade navedeno povećanje finansijskih obaveza telekom operatera po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra i investiranja u pripadajuću infrastrukturu, koja je nužna za pružanje kvalitetnih mobilnih širokopojasnih usluga.

Takođe dodaju da se samim tim postavlja logično pitanje da li građani treba da finansiraju i ulaganja telekomoperatera ili su zatajile institucije koje su mogle zabraniti “koncentarciju”.

“U zakonu o konkurenciji jasno je definisano da su « Zabranjene koncentracije privrednih subjekata koje kao rezultat imaju značajno narušavanje efikasne tržišne konkurencije, na cijelom tržištu Bosne i Hercegovine ili na njenom značajnijem dijelu, a posebno kojima se stvara novi ili jača postojeći dominantni položaj». Samim tim građani/potrošači u BiH nemaju mogućnost izbora te ime je ovom odlukom RAK, nereakcijom Konkurencijskog vijeća i Ombudsmana za zaštitu potrošača uskraćeno i osnovno potrošačko pravo zagarantovano zakonom o zaštiti potrošača -pravo na izbor je mogućnost izbora između više robe i usluga, po prihvatljivim cijenama i uz garanciju kvaliteta”, pojašnjavaju u Donu ujedno uputivši korisnike usluga tri operatera u BiH da pišu i institucijama koje su zadužene da rade u interesu građana.

Navode i da je prema Prema podacima RAK-a, broj korisnika mobilne telefonije u 2021. godini bio je 3.728.775. Stoga, iako se 1 KM mjesečno možda i ne čini puno, uzimajući u obzir broj korisnika jasno je da će uvođenjem naknade prihodi mobilnih operatera rasti u milionskim iznosima.

Podaci dostupni na portalu akta.ba, govore o tome da je BH Telecom samo u 2021. prijavio dobit u iznosu od skoro 65 miliona KM, Telekom Srpske (Mtel) je prijavio dobit u iznosu većem od 74 miliona, dok su Hrvatske telekomunikacije (Eronet) prijavile dobit u iznosu od oko 213.000 KM.