Sarajevo

Počelo protestno okupljanje u Sarajevu, za sada mali odziv građana

Ispred Enegroinvesta

02. juli 2022, 7:26

Ispred Enegroinvesta u Sarajevu počelo je okupljanje učesnika protestne vožnje. Ići će se automobilima do Skenderije i nazad. Organizator protestne vožnje Jasmin Zumberović, u izjavi novinarima istakao je kako večeras očekuje oko 400 učesnika protestne vožnje. Prema fotografijama koje objavljujemo, ne bi se reklo, no okupljanje će trajati do 20 sati.

Saobraćajnice neće biti blokirane, a učesnici će biti označeni, kako bi se izbjegli bilo kakvi incidenti.

“Jedan barel nafte je 100 dolara tj. 160 KM . Taj isti barel od 159 litara kod nas košta 605 KM. Mi nemamo obrazloženje nikakvo na osnovu čega podižu cijene. Izjavljuju da je za sve kriv rat, ali imali smo pandemiju korone, potpune obustave svega pa je cijena nafte bila normalna. Ovo je protest da dokažemo da ima osoba koje su spremne izaći. Molim građane da se ne plaše ničega, i što više na ulice da se izborimo do kraja protiv ove vlade naše koji sebi povećavaju plate 500 KM, a mi radimo za šesto maraka. Da su na našem mjestu jedan mjesec, mislim da ne bi preživjeli ni mjesec dana”, rekao je danas ranije Zumberović.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da Federalna vlada podržava ukidanje akciza na gorivo, ali da to nije pitanje na čije konačno rješavanje može da utiče Vlada već isključivo Vijeće ministara BiH.