<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PDP traži smjenu Vlade Đajića

14. juni 2024, 11:58

Pitamo Vladu Republike Srpske šta jedan funkcioner još treba da uradi da bi bio smijenjen sa funkcije koju obavlja i da li ko može da zaustavi moralno posrnuće društva u kome ljekari promovišu konzumaciju alkohola među maloljetnicima.

Poručile su ovo poslanice PDP Tanja Vukomanović i Mirna Savić Banjac, na današnjnoj pres konferenciji povodom niza skandala direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića, kao i tuče, za koju javnosti tvrdi da se desila na jednom od koncerata koji je organizovao.

-Da li je normalno da dva ljekara organizuju žurke sa neprimjerenim sadržajem za mlade na kojim se toči besplatan alkohol? Da li je normalo da ljekari promovišu takve obrasce ponašanja i organizuju žurke na kjima često dolazi do nasilja, a prema riječima omladine na tim koncertima često reaguje i hitna pomoć zbog trovanja alkoholom? To se sve dešava u centru grada i nijedna institucija ne reaguje? Da li ćemo oguglati i na ovo moralno posrnuće? Društvenim mrežama kruže snimci nasilja iz multimedijalne sale SNSD, sale najveće političke partije u najvećam gradu Republike Srpske, kakve to vrijednosti promovišu? – rekla je Vukomanović.

Dodaje da žurke i zabave postoje oduvijek, da se o muzičkom ukusu ne raspravlja, ali da se zna gdje je mjesto takvim događajima, te da iza događaja stoje institucije ili da stvar bude još apsurdnija, stoje ljekari.

- To je čovjek koji priča viceve o svom osoblju, koji javno zagovara uzimanje mita, čovjek koji je rekao da ljekari ne prave pragove da se ispod može gurnuti koverta. To što on radi uopšte nije smiješno, posebno ako shvatimo da se radi o ljudima koji upravljaju našim životima i koji promovišu jedan obrazac ponašanja koji gledaju naša djeca. Ovim putem pozivam Vladu Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo porodice omladine i sporta i Ombudsmana za dječija prava da reaguju. Pitam ministra zdravlja da li je njemu normalno da jedan ljekar organizuje žurke na kojima se djeca truju alkoholom? Sigurna sam da nema ništa dobro da kaže o tome– pitala je ona.

Poručuje da osim kršenja svih zakonskih načela, ovdje su pogažena i moralna načela, u kojoma se normalizuje opijanje omladina uz vulgarne tekstove.

-Do sada su mladi prilazili SNSD zbog zapošljavanja, sada ih privlače besplatnim alkoholom, dakle tonemo još dublje. Osim što je u sukobu sa zakonom, ovakvo ponašanje je u ozbiljnom sukobu sa moralom i vodi nas u jedan potpuno izvrnut sistem vrijednosti. Ako se ovaj obrazac ponašanja proširi na čitavu Republiku Srpsku, imaćemo ozbiljan problem sa sistemom vrijednosti kod mladih, jer ako ljekari poručuju da je dobro opijati se dok ne dođe do nasilja ili trovanja, šta onda da očekujemo od ostalih? – rekla je ona.

Istog stava je i Savić-Banjac koja poručuje da je jedini logičan slijed svega jeste smjena i razrješenje dužnosti direktor Đajića.

- Nedostatak ljekara, neuplaćeni doprinosi radnicima, nedostatak lijekova, afera oko klizeće garaže od 40 miliona, samo su neke stvari kojima bi se doktor Đajić trebao baviti, a on se bavi estradom i zasmijavnjem javnosti. Osim što bi trebalo da odgovara za sve urađeno i neurađeno do sada, prvi korak treba da bude njegova smjena, kako bi se spasio ugled UKC, koji jeste poznat u regionu kako on kaže, ali po njegovim gafovima koje bacaju u sjenu rad sjajnih ljekara ove ustanove. On se odavno opredijelio da se bavi estradnim poslom, da nastupa, pjeva, obilazi događaje u gradu i potpuno zanemaruje UKC. Postavlja se pitanje kada je na poslu? Može li se Đajić vidjeti u mantilu osim na pres konferencijama na kojima reklamira svog kandidata za gradonačelnika? – upitala je ona.

Dodaje da dodatno zabrinjava to što je „SNSD disko“ najviše okrenuto mladim ljudima, kojima se promovišu stvari poput alkoholizma, vulgarnih tekstova, a sada vidimo i nasilja.

-Pored svega, on je za sobom povukao još jednog ljekara, za koga kažu da je dobar u svom poslu, ali nažalost sve više vremena ga vidimo u „SNSD disku“ nego u mantilu. Đajić je u ovom slučaju mentor doktoru Šobotu kada je u pitanju estrada, ali zahvaljujući njemu Šobot je za kratko virjeme imao više gafova nego što je uspio da se predstavi. Mislim da je vrijeme da se bar jedan ljekar spasi i izađe iz političkih ralja u koje je upao a gdje mu očigledno nije mjesto i gdje se ne snalazi – navodi ona.

Ona je pozvala institucije da reaguju.

-Prvo MUP da ispita da li su snimci autentiči i da li je ovo to što promovišu dva ljekara i da izvrši raciju u ovoj objekat, znam da je bilo monogo prijava, ali ne znamo epilog. Pozivam Vladu da smijeni ovog čovjek jer ozbljno ruši ugled UKC, a i same Republike Srpske, znam da i u SNSD ima dobar dio ljudi koji ovo ne podržava, bio bi red da nekd prevagne i glas onih pametnijih – zaključila je ona.