<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjaluka

Otvoreno pismo učiteljice Nede Mićić: Ima li mjesta u ovoj državi za mlade ljude koji su bili najbolji u svojoj generaciji?

Nakon tog telefonskog poziva bila sam u nevjerici, šoku…..

30. septembar 2022, 12:44

Neda Mićić, učiteljica iz Banjaluke, poslala je našoj redakciji otvoreno pismo nakon, kako je rekla, još jednog naštimanog konkursa u osnovnoj školi na kojem su prošli podobni partijski kadrovi, a ne najbolji kandidati.

Pismo koje je poslala našoj redakciji odnosi se na konkurs koji je bio otvoren u OŠ Georgi Stojkov Rakovski u kojoj je direktorica Ivana Ljubojević, kadar SNSD-a, inače majka Anje Ljubojević, kandidatkinje ove stranke na predstojećim izborima za NSRS.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Svi znamo da su članovi vladajućih partija oduvijek imali određene povlastice u društvu.  Poslovi su ugovarani po kafanama i restoranima, usluga za uslugu, a nekad i za keš. U moru tih pregovora, čisto, zbog nekog „kobajagi“ obraza i održavanja balansa, znalo se desiti da neko pošteno dođe do posla. Tako je valjda bilo i u školi. Na 5 raspisanih konkursa bar jedan je bio fer i korektan. To su bila neka „ljepša vremena“.

Naša relanost je, ipak, malo drugačija. Danas su to pažljivo birani kandidati, po odgovarajućim članskim kartama, uspjesima, po specifičnim pravilnicima, zakonima koji nisu jednobrazni, za koji škole imaju mogućnost da ih tumače po potrebi i na date okolnosti.  Dana 18. 8. 2022. na sajtu Zavoda za zapošljavanje pojavilo se nekoliko konkursa, između ostalog samo deset mjesta za profesore razredne nastave. Imajte u vidu da jedna škola obično raspiše konkurs za 5 mjesta samo za produženi boravak.

Šta se desilo ove godine? Kolege u panici, gdje su konkursi?  Koje kolege?

One iste kojima prekidate ugovore na svakih 10 mjeseci, koji dobiju platu u julu, pa tek krajem oktobra, ako imaju sreću I budu primljeni u školu.  Oni učitelji koje psihički terorišete godinama. Naše porodice,zajedno sa nama prolaze stres pred svaki konkurs, isprate svaku suzu zbog unaprijed dogovorenih I popunjenih mjesta, svjedoče našem ponavljanju nastavnih sadržaja, prelistavanju stotina stranica  stručne literature, željno iščekujući pozitivne rezultate konkursa. Dragi moji,  to nije samo plata, to je nečija kora hljeba, rata za kredit, budžet za opremanje školarca, prinove u porodici,  za pomoć nemoćnim roditeljima.

Većina direktora je uzela sebi za pravo, u nekom njihovom, internom dogovoru, da pozovu radnike i to bez konkursa, na 60 dana. Vjerovatno su se pozvali na  član 128. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju („Službeni glasnik Republike Srpske“broj 81/22), gdje stoji:

I ta šaka konkursa je organizovana u dva dana sa istom satnicom, tako da se odmah izvrši eliminacija pojedinih kandidata. Odlučila sam se prijaviti na konkurs koji je raspisao rukovodilac  OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“  Banja Luka, kojim se tražio nastavnik razredne nastave na neodređeno vrijeme.  Nakon što je izvršeno testiranje, dobila sam obavještenje iz škole gdje stoji da je na neodređeno vrijeme primljena Danijela Granula. Ovo je rang lista kandidata.

Odmah sam uočila da su mi pogrešno obračunati bodovi na osnovu ostvarenog radnog staža u školi. Kontaktirala sam svog advokata, te smo poslali prigovor Školskom odboru. U prilogu tog prigovora su bile i rang liste iz drugih škola prema kojima ja imam više od 3 boda po ovom osnovu.  Školski odbor je uvažio moj prigovor, a sekretar me pozvao da me o tome i obavijesti. Tom prilikom mi je rekao da  se u njihovoj školi godina rada u produženom boravku vreduje sa 0,25 bodova.  U suštini,  po tom „njihovom“ sistemu bodovanja došlo do matematičke greške, tako da  ja sad ima 3 boda. I dalje sam u nevjerici povodom saznanja da svaka škola može da manipuliše bodovima na osnovu staža. Od 2012. kako aktivno idem na konkurse bodove na osnovu staža sam dobijala na osnovu rada kako u nastavi, tako i u produženom boravku (godina dana – 0,50 boda). U Zakonu stoji sljedeće….

Ljudi, isti je stručni profil, vi ste učitelj u nastavi ili u produženom boravku. Ovo je degradiranje učitelja koji rade u produženom boravku. Radili kao učitelj na trafici ili u produženom boravku, isto vam se piše. Čestitamo! Upravo ste za godinu radnog staža osvojili 0,25 bodova.

Uglavnom, greška je ispravljena i ja sam sada prvorangirani kandidat.

To se sve odvijalo 12. septembra. Rekao mi je da sad čekamo 8 dana za eventualne prigovore. Ovo je nova rang lista.

Nakon tog telefonskog poziva bila sam u nevjerici, šoku…..Sabrala sam se i odlučila da tu informaciju zadržim za sebe, koliko to bude moguće. Poučena iskustvom, znala sam da je sistem zatrovan političkim uticajima i da ne mogu nikom vjerovati dok ne potpišem taj nedostižni ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Danas, 29. septembra dobila sam poziv od sekretara sa informacijom da se Danijela Granula žalila  na test Prosvjetnoj inspekciji, te da je inspektor u najkraćem roku došao u školu. Pomislih, žena se morala žaliti da joj je test bio pretežak. Kako sam čula,  koleginica je dugi niz godina radila kao profesor njemačkog jezika, a tek prije desetak godina se prekvalifikovala za učiteljicu. Da bude još zanimljivije, u neobaveznom razgovoru sa kandidatima, dok smo čekali intervju, slučajno sam čula da se Danijela Granula pohvalila kako joj ne pada na pamet da išta ponavlja, te da nema ni jednu metodiku u kući, te da im je prof. Ilić sve diktirao tada. U međuvremenu je do mene došla informacija  da  žena već ima ugovor na neodređeno u OŠ „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Piskavici, gdje je trenutno uzela godinu neplaćenog odsustva.

Uglavnom, inspektor Darko Stojnić u svom Rješenju nalaže direktorici Ivani Ljubojević da poništi Odluku prema kojoj sam ja primljena, te da se ponovi testiranje, SAMO TESTIRANJE.

Poziva se na to da aktiv nije pripremao pitanja, a prethodno navodi dio zapisnika gdje stoji da su pitanja odabrana na sastanku aktiva, te da je navedena i literatura za data pitanja. Pitam se koliko konkursa bi bilo poništeno da se inspektori malo prošetaju i provjere zapisnike po drugim školama? Na kraju, da li ja kao kandidat treba da ispaštam zbog greške komisije, institucije ili koga već, jer nisu zapisali pitanja u 3 sveske, nego u jednu- svesku zapisnika?

I šta sad? Sad čekamo testiranje koje se organizuje samo za koleginicu Danijelu, čekamo da ona zablista sa svoja 4 naučena pitanja.

Pitam se da li do svega ovog došlo zbog političkih interesa pojedinaca? Ko je kome šta obećao i šta je tražio zauzvrat, vrijeme će pokazati.

Naglasila bih da su me u ovih par dana žalbenog roka 3 puta zvali sa Zavoda za zapošljavanje, nudili mi da idem u druge škole, kao zamjena na neki kraći period. Kako sam na birou, od 2012. godine, NIKADA me niko nazvao nije, eto baš sad se nađe nešto i za mene. Slučajnost, ne bih rekla.

Ima li mjesta u ovoj državi za mlade ljude koji su svoju diplomu pošteno zaradili, bili najbolji u svojoj generaciji? Uzimajući u obzir da ovo nije prvi slučaj da se uspjeh pojedinih kolega degradira, da se diploma i ocjene koje su nam dali doktori nauka omalovažavaju. Zapitajmo se, treba li nam uopše Učiteljski studij? Da li je ovo signal da treba bježati iz naše države?

Neda Mićić, Master razredne nastave

Student godine na Učiteljskom studiju 2012. godine

Dobitnik Plakete Vlade Republike Srpske za učešće u organizaciji nastave na daljinu tokom pandemije