<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Krivična prijava protiv Lagumdžije, Cvijanovićka ga tereti za tri krivična djela

23. april 2024, 3:55

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama, saznaje “Srpskainfo”.

Prema istom izvoru, prvi razlog za prijavu je to što je Lagumdžija jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH.

Lagumdžija je time, navodi se u prijavi, prekoračio svoja ovlaštenja uz diretno kršenje ustavnog okvira BiH i garantovanih prava tri konstitutivna naroda u BiH.

“Obavljajući dužnost ambasadora BiH pri UN dana 5. aprila odbio je da proslijedi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović od 3. aprila upućenog generalnom sekretaru UN, čime je počinio krivično djelo napad na ustavni poredak iz odredbe člana 156 Krivičnog zakona BiH, krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz odredbe člana 145 stav 1 Krivičnog zakona BiH i krivičnio djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz odredaba člana 220 Krivičnog zakona BiH”, navodi se u prijavi.

Portal “Srpskainfo” pita da li ista sudbina čeka i Harisa Bašića, šefa Misije BiH pri Savjetu Evrope, ukoliko se drzne da jednostrano i mimo stava nadležnih institucija glasa za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope?