<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: “Ovo su scene iz filmova”

24. juni 2024, 5:51

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu prijetnju po Srbiju".

Štukan je prije godinu dana također bio zadržan u Srbiji, tačnije na graničnom prijelazu Zvornik Mali. Glumac je postao “bezbjednosna prijetnja” nakon što ga je na zub uzeo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji ga je nazvao kriminalcem.

Vučić je junu 2023. na televiziji Happy kazao kako na proteste protiv vlasti u Srbiji dolaze i ljudi iz regije…

“Ima ih i iz Sarajeva, ovaj kriminalac koji se slika ovdje i pokazuje da je mnogo važan što je došao, ovaj Feđa ili kako mu je već ime. Nije ni važno”, kazao je tada Vučić da bi Štukan nekoliko dana nakon toga bio zadržan od srbijanskih graničara prilikom povratka u BiH.

Na društvenim mrežama posljednjih dana pojačana je kampanja laži i neistine protiv sarajevskog glumca, a među botovima je posebno popularna njegova “ratna fotografija”, koja je ustvari scena iz filma “Top je bio vreo” srbijanskog reditelja Slobodana Bobana Skerlića.

Ta “ratna fotografija” prikazuje Štukana u maskirnoj uniformi, sa sačmaricom naslonjenom na rame, i grbom Armije Republike BiH. U pozadini se jasno vidi filmska ekipa.

“Snajperista Alije Izetbegovića, Feđa Štukan, zadržan je danas na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu! Udri milicijoo naša!”, napisao je jedna korisnik X-a sa lažnom ratnom fotografijom Štukana na šta je reagovala nekoliko osoba kazavši da se radi o sceni iz filma. Međutim, to i dalje nije bilo dovoljno da razuvjeri neke od njih, a uskoro je podijeljena i “ratna fotografija” drugog sarajevskog glumca Branka Đurića Đure iz kultnog filma “Ničija zemlja”. “Da nije i ovo iz filma? Sve ste mi fini, a poslije kukate dženosajd”, napisano je u komentaru uz Đurićevu fotografiju iz filma koji je dobio Oscara 2002. godine. Ubrzo se u raspravu uključio i novinar i kolumnista Dragan Bursać koji je poručio “vladaj Vučiću još vijek cijeli”…

Šta je Štukan rekao o ratu

Štukan je u razgovoru za N1, u susret promociji romana Blank u Beogradu, govorio o svojoj ulozi u ratu.

“Blank sam napisao kao neki svoj dnevnik. Htio sam da ga svojoj kćerki dam kao poklon nekad, kad napuni 23, 24 godine da vidi ko joj je bio otac”, kazao je glumac.

Kazao je da je njega rat mijenjao u početku – do trenutka kada je shvatio šta je to zapravo. “Mijenjao je moj koncept misli, hemiju u mozgu, čak sam i počeo da mrzim, iako sam bio pacifista prije rata… Ali uspjeli su to – čitavom mašinerijom koja radi za to – da promjene moj način razmišljanja. Imam „sreću“ da sam se nagledao takvih užasa u životu, ali da sam to vidio dva puta, vjerovatno bih bio jako istraumiran“, rekao je.

Otkrio je za N1 da je bio u jedinicama Armije RBiH i da je vidio svašta. “Aktivno sam u borbama bio više od godinu, pa sam zaglavio u ludnici, bio sam 11 mjeseci, a nakon toga sam oslobođen vojne službe”, kazao je tada Štukan zaključivši kako je Blank svojevrsna opomena njegovoj kćerki da ne pravi grešeke kao on.