<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Desetak učenika iz Banjaluke razbolilo se na Jahorini: Djeca povraćaju, izolovana su

Djeca imaju stomačne tegobe...

20. maj 2022, 10:21

Desetak učenika petog razreda OŠ "Branko Radičević" iz Banjaluke koji su na školi u prirodi na Jahorini, dobili su sinoć stomačne tegobe. Učenici su prije dva dana otišli na Johorinu. Trenutno su učenici koji su bolesni izolovani i sa njima je doktor.

Majka djevojčice koja je bolesna povrdila je za BUKU da je dijete izolovano i da su u kontaktu sa učiteljicom.

"Sinoć su počeli prvi simptomi, a jutros oko 8 časova bilo je desetak djece koja povraćaju i koja su izlovana. Naša djeca su u Hotelu Nebojša, a trenutno su i neka djeca iz Banjaluke i Hotelu Vučko i tamo nema nikakvih problema. Izgleda da je ipak do hotela, nažalost. Tražili smo i alternativnu lokaciju, da se ne ide na Jahorinu, jer smo dobili informaciju da je problem u maju na Jahorini zbog oborinskih voda. Možda Hotel Vučko ima bolje filtere, jer ima pet zvjezdica i ne javljaju se ovakve situacije", rekla je za BUKU Slađana Štula.

Dodala je da su i tražili alternativni smještaj zbog slučaja u Prijedoru, ali su im rekli da je Branko Radičević škola velika i da ne mogu dobiti drugi smještaj.

"Nama su rekli da ministarstvo i škola nisu odgovorni, već da smo mi roditelji sa agencijom potpisali ugovor i da smo mi jedini odgovorni za sve što se desi sa djecom. Škola je samo posrednik", ističe Štula.

Dodala je da danas planiraju da idu po dijete.

"Ne želimo da čekamo zadnji trenutak, da dijete završi u Hitnoj pomoći", rekla je za BUKU Štula.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa rukovodstvom škole, ali direktor nam se nije javio. Siniša Rendić, direktor ove škole za Nezavisne novine rekao je da djeca imaju virozu i pod stalnim su nadzorom pedijatra.

"Djeca imaju nisku temperaturicu, danas se već dobro osjećaju. Sa njima je pedijatar koji prati njihovo stanje. Učenici sa nastavnim osobljem i animatorima borave u hotelu 'Nebojša', ali su nam roditelji rekli da je trenutno dosta viroze prisutno pa su se možda neka djeca i u Banjaluci zarazila", rekao je Rendić.

Podsjetimo da su učenici petog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" i "Branko Ćopić" iz Prijedora nedavno boravili u istom hotelu i imali su slične tegove. Tada je više od 60 učenika prijavilo je stomačne tegobe, a na infuziji je završilo 20 djece.

Prvi simptomi kod djece, stomačne tegobe i povraćanje pojavili su se nakon 24 sata boravka, u nedjelju 8. maja.

Nakon povratka djece iz Prijedora inspektori su uzeli uzorke hrane u hotelu.

"Hrana je kompletna testirana i to je sve u redu. Mi nastavljamo da radimo i svima onim koji dođu ponudimo najbolje uslove. I sada smo u pregovorima sa agencijama, agencije sa školama, a oni su zainteresovani da nastave da dolaze kod nas", rekli prije nekoliko dana iz ovog hotela.

Kontaktirali smo i Hotel "Nebojša", ali nam se na dostupne telefone niko nije javljao.