Karan ističe da u BiH još djeluju paradžemati, vehabijski pokreti i dalje aktivni

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da u BiH uvijek postoji opasnost od terorizma, te da je činjenica da su teroristički napadi u Evropi i svijetu imali poveznicu s BiH.

On navodi da je rizik veći s obzirom na krupna politička pitanja i sukobljavanja na političkom nivou gdje pojedini vide priliku i za obračun drugim sredstvima.

– Uvijek prijeti opasnost, pogotovo u BiH, gdje dolazi do krupnih političkih sukobljavanja oko statusa BiH i statusa Republike Srpske. Mnogi pronalaze sebe da bi oni to riješili na svoj način, ekstreman i nasilan – rekao je Karan u podkastu Srne.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ministar Karan je pojasnio da opasnost potiče iz vehabijskih zajednica koje djeluju na prostoru Federacije BiH, i u okviru paradžemata koji nisu prošlost, kako se to pokušava prikazati, istakavši da je riječ o radikalnim politikama koje prednost daju nasilju kao sredstvu za ostvarivanje ciljeva.

– Gotovo da posljednjih godina nemate ozbiljnog terorističkog akta u svijetu koji nema neku poveznicu sa BiH, u smislu logistike, izvršioca ili oružja. Imate na kraju krajeva one koji su bili u terorističkim organizacijama, `Islamskoj državi` i koji su danas ovdje. Imate i veliki broj onih koji su procesuirani zbog odlaska na ratišta i članstva u terorističkim organizacijama. To ne možete zanemariti – istakao je Karan.

On je ukazao da i dalje djeluju paradžemati, te da su vehabijski pokreti i dalje aktivni.

– Ta politika i ideologija nije dobra. Ona iz radikalizma i terorozima može dovesti do ostvarenja svojih ideja nasilnim putem. Danas kada gledate ove svjetske sukobe, oni počinju terorističkim aktom – istakao je Karan.

Ministar Karan je istakao da je MUP Republike Srpske, posebno od posljednjeg terorističkog napada u Zvorniku, ojačao i to u organizacionom smislu.

– Promijenili smo pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i uveli posebnu Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma – naglasio je Karan.

Migranti

Komentarišući upravljanje migrantskom krizom sa bezbjednosnog aspekta, on je podsjetio da su institucije reagovale na vrijeme, te da su prije pojave ovog problema donijeli rješenja koja su se pokazala efikasnim, kao što je odluka da se ne grade kampovi i ne zadržavaju migranti na teritoriji Srpske.

– Bezbjednost naših građana zbog kretanja i pojave migranata nije ugrožena, ali to treba svakodnevno pratiti – kaže Karan.

“Bog ti pomogao”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je izuzetno značajnom i kvalitetnom posjetu Ruskoj Federaciji, navodeći da je riječ o zemlji koja nije dopustila urušavanje Republike Srpske i ustavnog poretka, iako je i sama izložena ogromnim pritiscima i pokušajima destabilizacije.

– Podsjetiću da je Ruska Federacija, prije svega kroz Savjet bezbjednosti, Generalnu skupštinu UN i na različite druge načine, kroz Savjet za implementaciju mira, stalno i iznova stajala iza Republike Srpske i nije dozvoljavala njeno urušavanje, odnosno nasilno urušavanje njenog poretka –  naglasio je Karan.

Govoreći o posjeti Ruskoj Federaciji i glavnom gradu Moskvi, Karan je naglasio da je posjeta prevazišla sva očekivanja i pokazalo se da je Republika Srpska cijenjena i poštovana.

– U Moskvi smo, uz jedan veliki defile, slušali himnu Republike Srpske, a moram da istaknem i jedan mali simpatičan detalj. Oni imaju specijalizovani puk u okviru njihovog ministarstva koji uči veliki broj jezika da bi mogao komunicirati sa turistima. Ja sam njih pozdravio našim pozdravom – Pomoz’ Bog junaci. Oni su mi odgovorili – ‘Bog ti pomogao’. Osjećao sam se kao da je bilo u Zalužanima – istakao je Karan

Saradnja sa Srbijom

Karan je ocijenio je da je saradnja sa Srbijom dobra, profesionalna i trajna, te naveo da se zalaže za takvu saradnju sa svim drugim agencijama jer je izgradnja međusobnog povjerenja ključna za uspješnu borbu protiv kriminala i organizovanih kriminalnih grupa.

– Saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije je takva da ne razmišljam o tome kao da sarađujem sa nekom drugom državom, ali ona je isključivo profesionalna. Prije svega, u domenu je razmjene iskustava i obuke – rekao je ministar Karan

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije