SITUACIJA GORA OD PROGNOZA, PREMAŠEN STOGODIŠNJI PROTOK: Voda nosi automobile, u toku evakuacija ljudi

Vodostaji nekih rijeka u Češkoj rastu već nekoliko dana, u nedjelju navečer naređena je evakuacija u Opavi, Krnovu i gradu Český Těšínu zbog iznimno velikih vodostaja rijeka. U Opavi je situacija gora od subotnjih prognoza, premašen je stogodišnji protok, piše portal Seznam.cz

Rijeka Opava već se izlila iz korita, vatrogasci u čamcima spašavaju one koji još nisu otišli. Jeseník i okolna sela, koja su potpuno odsječena, također javljaju o kritičnoj situaciji.

“Trenutno se bavimo pomoći Vojske Češke Republike. Sve je pod vodom. Ne idemo nigde. Voda nosi i automobile, teška oprema ima problema, vatrogasci više nemaju priliku da pomognu ljudima koji sada traže evakuaciju. Čak ni helikopter ne može da leti zbog vremenskih prilika. Stanovnici koji imaju mogućnost morali su se skloniti na više spratove“, rekla je gradonačelnica Jesenika Zdeňka Blišťanova u nedjelju prije 20:30 sati. Ona je rekla da u regionu i dalje pada kiša. Prema procjeni meteorologa, situacija bi se trebala popraviti tek između 12 i 13 sati „Očajni smo. Horor! Ne želim da pričam. Svuda okolo ima jedan i po do dva metra vode. Put, kao i svi drugi putevi, potpuno su poplavljeni. Nemamo struje, skoro smo bez priključka. Čak su i vatrogasci ovdje već odustali. Ko se nije popeo gore, nažalost…”, dodao je gradonačelnik Češke Vesi Petr Mudra, ne iznoseći detalje

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U Opavi hilajde ljudi mora napustiti svoje domove zbog poplavljene istoimene rijeke, uključujući i stambeno naselje Kateřinky. Neki odlaze uplakani, drugi se upućuju na gornje spratove stanova i odlaze spavati da bi se ujutro probudili odsječeni vodom.

Nešto je iza 11.30 navečer,  redari i policajci već nekoliko sati u svojim automobilima voze između kuća, zvone mještanima i pozivaju ih da što prije napuste svoje domove zbog opasnosti od poplava.
“Nalazimo se u jednom od mjesta najugroženijih ovogodišnjim razornim poplavama. Samo nekoliko desetaka metara od nas koritom se kotrlja masa vode. Prije jedanaest sati vodostaj doseže četiri metra, tri metra više nego što je ovdje uobičajeno. Struja je izuzetno jaka, na trenutke pada izuzetno jaka kiša i jaki udari vjetra lome kišobrane” piše Seznam.cz

Policajci također dolaze u ulicu Antonína Sovale. Plavi se svjetionici odražavaju u prozorskim staklima. Rečenice iz ampliona djeluju opresivno.
“Osigurajte svoju imovinu, životinje. Uzmite potrebne stvari, lijekove i krenite kod rodbine, prijatelja ili u evakuacijske centre koje je organizirao grad Opava”, odjekuje naokolo. Poziv je upućen ljudima na najnižim nivoima zgrada. Za odlazak mogu koristiti autobusne linije. Za njih su pripremljena nužna prenoćišta u prostorijama općine ili u sportskim dvoranama osnovnih škola.
“Ne žele oni mnogo. Rizik je ostati ovdje. Ovdje mogu ostati odsječeni možda dva dana”, kaže mi policajac koji ne želi otkriti svoje ime. “Većina prvih spratova je očišćena. Ako netko nije otvorio, ne možemo znati. Dosta porodica je otišlo kod svojih ili se naći s prijateljima na višim katovima”, objašnjavadrugi policajac na susjednom ulazu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije