Najveći eksperiment na svijetu pokazao: Četvorodnevna radna sedmica odgovara i poslodavcima i zaposlenima

Desetine britanskih poslodavaca koji su isprobali četverodnevnu radnu sedmicu uglavnom su ga se odlučili držati nakon pilot projekta, piše Reuters.

Svi koji se zalažu za bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života pozdravili su ovo kao veliki napredak.

Zaposlenici u 61 kompanija širom Britanije radili su u prosjeku 34 sata tokom četiri dana od juna decembra 2022. godine, dok je plata ostala ista. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Od toga je 56 tvrtki ili 92 posto odlučilo tako i nastaviti, od toga 18 njih trajno.

Eksperiment je najveći u svijetu ove vrste, prema Autonomyju, britanskoj istraživačkoj organizaciji koja je objavila izvještaj zajedno sa grupom akademika i uz podršku novozelandske grupe 4 Day Week Global.

Dok rezultati mogu biti zanimljivi kompanijama koje se bore za talente, druga istraživanja pokazuju da vrlo malo drugih britanskih poslodavaca uskoro planira uvesti četverodnevnu radnu sedmicu.

Ispitivanje Autonomyja obuhvatilo je ukupno 2900 zaposlenika u različitim sektorima, od finansijske kompanije Stellar Asset Management do digitalnog proizvođača Rivelin Robotics i trgovine s ribom i krompirićima u obalnom gradu Wells-next-the-sea.

Većina se složila da je produktivnost zadržana.

Osoblje je reklo da su se njihovo blagostanje i ravnoteža između poslovnog i privatnog života poboljšali, dok podaci pokazuju da je mnogo manje vjerovatno da će zaposlenici napustiti posao kao rezultat politike četverodnevne radne sedmice.

“Ovo je veliki prelomni trenutak za kretanje prema četverodnevnoj radnoj sedmici”, rekao je u izjavi Joe Ryle, direktor kampanje 4 Day Week Campaign.

‘VIŠE OBAVLJENOG POSLA U MANJE VREMENA’

Paul Oliver, glavni operativni direktor Citizens Advice Gatesheada, rekao je da se zadržavanje poslova i zapošljavanje poboljšalo te da su se nivoi bolesti smanjili tokom ispitivanja.

“Osoblje obavlja više posla u kraćem vremenu”, rekao je.

Nekim je zaposlenicima dodatni slobodan dan bio važniji od plate: 15% je reklo da ih nikakva količina novca ne bi vratila na petodnevni radni tjedan. Neki zaposlenici imali su slobodne srijede, dok su drugi imali politiku trodnevnog vikenda.

U ispitivanju su najviše bili zastupljeni poslodavci iz sektora marketinga i oglašavanja, profesionalnih usluga i dobrotvornih organizacija. Oko 66% onih koji su učestvovali imalo je 25 ili manje zaposlenika, dok je 22% imalo 50 ili više zaposlenika. 11% kompanija su bile neprofitne.

Ovo istraživanje odražava sve češće propitivanje načina na koji ljudi rade, posebno nakon pandemije COVID-19 kada su odsustva s posla i rad od kuće naveli mnoge da se zapitaju trebaju li sjediti u kancelariji pet dana u sedmici.

Posljednjih godina neke veće globalne kompanije isprobale su četverodnevni pristup i također izvijestile o uspješnim rezultatima. Microsoft (MSFT.O) ga je testirao u Japanu mjesec dana 2019., dok je div robe široke potrošnje Unilever (ULVR.L) proveo jednogodišnju probu na Novom Zelandu 2020.

Međutim, korporativna Britanija generalno ne čini se oduševljenom.

Kada je Ovlašteni institut za osoblje i razvoj (CIPD), koji predstavlja stručnjake za ljudske resurse, anketirao članove prošle godine, pokazalo se da vrlo malo poslodavaca očekuje prelazak na četverodnevni radni tjedan u sljedeće tri godine.

Dvije trećine ne očekuje promjene u sljedećoj deceniji.

Međutim, dokazi da je to pomoglo u zadržavanju radnika mogli bi se pokazati presudnim za kompanije koje se bore s zapošljavanjem radnika od pandemije. 

“To bi nam trebalo dati konkurentsku prednost”, rekao je viši menadžer osiguravajuće kuće u komentaru na rezultate istraživanja u vezi sa zadržavanjem radnika nakon uvođenja četverodnevne sedmice.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije