“Treba li da se zatvorimo u kuću, da Milan ne ide u školu” Novac nam ne treba, ali prava ne može niko da nam oduzme!”

Milanovoj majci Veri Šarić prije godinu dana ukinut je status ‘roditelja njegovatelja’. Od tada je bez primanja. Zašto? Nikome nije jasno, a najmanje njoj i suprugu Simi, jer Milan od rođenja ne može da diše bez pomoći respiratora, koristi kolica, a treba mu i pomoć oko hranjenja.

Zato je Vera svih ovih 14 godina uz Milana 24 sata dnevno. Čak i dok je u školi, jer mu treba mijenjati kanilu, dati vodu, hranu…

Vera oduzimanje statusa  ‘roditelj njegovatelj’ vidi kao diskriminaciju: “Zatvorite ih u kuću, što bi mi izlazili? Što bi Milan uopšte bio viđen? Što bi Milan išao u školu? Zašto bi se školovao? Razumijete? Ako ja taj status smatram da mi pripada, onda treba da se zatvorim u kuću, ćutim, i dobijem i to je to. U redu, nemate novca, ne morate ni da nam date novac, ali taj status ne može niko da nam uzme, jer mi to jesmo! Taj status niko zakonom ne bi trebao da  nam može uzeti. Mi da se ne borimo toliko, Milan ne bi išao u školu. Ali mi smo ponosni na njega, on je najbolji učenik! On sve zna…”, priča za BUKU Vera Šarić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Neshvaljiva i nezakonita odluka

Da je Milan u svakom aspektu zavisan o drugom licu govori nam i otac Simo Šarić, pokazujući obimnu medicinsku dokumentaciju.

Kako navodi, prema nalazu Centra za socijalni rad i mišljenju prvostepene stručne komisije od 13. oktobra 2022. godine, preporučeno je da Vera Šarić ostvari pravo iz oblasti dječije zaštite kao “roditelj njegovatelj”. U nalazu se navodi da odlazak u školu ne isključuje preduzimanje istih medicinskih i nemedicinskih radnji, s obzirom na to da Milan ima ugrađenu gastrostomu, traheostomu i koristi mehaničku ventilaciju.

Međutim, osam mjeseci kasnije, Fond za dječiju zaštitu Republike Srpske prekinuo je ovo pravo i zatražio ponovnu procjenu.

Nakon godinu dana, Milan je ponovo izašao pred komisiju, a nova procjena je zakazana po završetku osnovne škole.

“Sada nas”, dodaje Simo, “valjda hoće ubijediti da članovi prvostepene komisije koji su nam odobrili pravo roditelja njegovatelja, ne znaju raditi svoj posao, a u Fondu znaju, iako Milana nikada nisu ni vidjeli”.

Nadalje, dodaje da se u Pravilniku o postupku utvrđivanja potrebe za posebnom njegom djeteta sa smetnjama u razvoju koju pruža roditelj-njegovatelj, na koji se poziva Fond, uopšte ne spominje školovanje, već se isključivo govori o palijativnoj njezi, što predstavlja potpuno drugačiju situaciju.

Ja bih najviše volio da sretnem direktora Fonda za dječiju zaštitu i da ga pitam da li zaista misli da Milanu nije potrebna medicinska i nemedicinska njega 24 sata dnevno. Ako je razlog za ovu odluku samo to što Milan ide u školu, onda neka ih je sramota. A u konačnici, osnovna škola je po zakonu obavezna,” rekao je otac Simo Šarić.

Naveo je i da Fond po zakonu nije ni nadležan da vodi bilo kakve postupke, već da  samo ispoštuje nalaz i mišljenje Centra za socijalni rad i stručne komisije.

Do Strazbura ako treba

Mi smo od septembra prošle godine u pravnom postupku, predali smo već jednu tužbu, a uskoro ćemo predati i drugu.  Odustati nećemo, ići ćemo i do Strazbura ako treba, jer Milan i Vera na ovo imaju zakonsko pravo i nije bitno da li on ide u školu ili ne”, kažu za Buku Vera i Simo, roditelji  za koje odustajanje nikada nije bila opcija.

A Milan školu obožava, najviše biologiju i geografiju. Drugari ga zovu “pokretni Google” zbog njegovog širokog znanja i ljubavi prema učenju. Najbolji je učenik u svom razredu i sanja da postane zoolog ili veterinar.

Da li je Milanovo pohađanje škole razlog što je Vera Šarić izgubila status ‘roditelja njegovatelja’, te koliko je roditelja u proteklih godinu dana doživjelo isto, pitanja su koja smo uputili Fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske, Ministarstvu zdravlja RS, a komentar smo zatražili i od Centra za socijalni rad Banjaluka, gdje nam je rečeno da oni nisu nadležni za ostvarivanje prava roditelj-njegovatelj, iako ih to nismo ni pitali, već smo tražili njihov stav i komentar o ovom slulčaju. (Pošto iz preostale dvije institucije odgovore nismo dobili do objavljivanja teksta, objavićemo ih naknadno kada nam stignu).

Angažovan pravni tim

U proteklom periodu, mnogi roditelji u Republici Srpskoj, uključujući i porodicu Šarić, izgubili su status ‘roditelja njegovatelja’. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo i proteste, koji su održani na Trgu Krajine u Banjaluci. Protestima su se pridružili članovi 14 udruženja sa područja čitave Republike Srpske.

Krajem juna, članovi ovih udruženja su se sastali i dogovorili pokretanje inicijative roditelj – njegovatelj, s ciljem da svaki roditelj čija djeca imaju 100% tjelesno oštećenje ostvari pravo na status roditelj – njegovatelj, bez obzira na to da li su njihova djeca korisnici dnevnih centara ili su uključena u obrazovni sistem.

“Našu Inicijativu predali smo pravnom timu koji će nas predstavljati pred nadležnim institucijama. U narednom periodu, pravni tim će se obratiti javnosti sa zvaničnim stavom o daljim koracima”, potvrdila je za Buku Vanja Sredojević, predstavnica za medije ispred 14 udruženja sa područja RS.

Roditelji zahtijevaju da se vrijeme koje njihova djeca provode u školi ne ubraja u dnevno zbrinjavanje, naglašavajući da je školovanje ustavno pravo i zakonska obaveza njihove djece.

“Ovo je pitanje prava i pravde za našu djecu,” izjavila je jedna od majki koja je učestvovala u protestima u Banjaluci, dodajući: “Naša djeca imaju pravo na obrazovanje, ali to ne smije biti razlog da izgubimo podršku kao roditelji njegovatelji.”

Oduzimanje statusa ‘roditelja njegovatelja’ mnogim porodicama u Republici Srpskoj ukazuje na ozbiljne nedostatke u primjeni zakona i regulacija. Rješenje postoji, sada se samo čeka potez i dobra volja nadležnih.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije