Dragičević kažnjen zbog javne rasprave: “Skandalozna i sramotna odluka! Danas šaljemo žalbu Sudu BiH”

Davor Dragičević, jedan od četiri kandidata za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima, suočen je sa novčanom kaznom od 3.000 KM, koju mu je izrekla Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH). Razlog kazne je, kako se navodi, njegovo učešće u javnoj raspravi u Gradskoj upravi Banjaluka, koja se odnosila na izmjene regulacionog plana centra najvećeg grada Republike Srpske.

Dragičević je za portal BUKA najavio žalbu Sudu BiH zbog ove odluke, nazvavši je “skandaloznom i sramotnom”.

On je izrazio uvjerenje da je odluka donesena bez ikakve osnove te da je rezultat pritisaka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Već danas spremamo žalbu, odnosno sprema je Dragana Stanković, advokatica koja je dio našeg pravnog tima. Meni je i više nego jasno po čijem je nalogu prijava poslana CIK-u, ali o tome i posljedicama po njih, tj. prijavitelja, nek oni razmišljaju. Da imaju bar malo morala, časti, znanja i svega ostalog što bi trebali posjedovati za obavljanje tako važne funkcije koju obavljaju, čitav sastav CIK-a bi podnio neopozivu ostavku. Sasvim sigurno, ovo je još jedan pokušaj moje diskreditacije koji im neće uspjeti,” izjavio je Dragičević.

U odgovoru  na odluku CIK-a koja se danas šalje, a u koju je BUKA imala uvid, između ostalog stoji: “Odluka je neobrazložena i proizvoljna. Za činjenične navode nema dokaza, nego se iznose proizvoljno. Na javnoj raspravi nisu učestvovali ‘politički protivnici’ kako se to u odluci navodi, nego načelnik odjeljenja gradske uprave, koji nije političar, odnosno politička ličnost, nego (valjda) stručno lice zaposleno u gradskoj upravi, i uposlenici arhitektonskog biroa, a koji su bili predmet kritike zbog radnji koje preduzimaju, a ne političkih stavova i djelovanja.”

Advokatica Dragičevića takođe ističe: “Nejasno je kakve je to političke stavove iznosio Davor Dragičević, kako se to u odluci tvrdi, i šta to predstavlja program i kampanju. Donosioci odluke nisu cijenili izjašnjenje koje je dostavio Davor Dragičević, koji je u istome objasnio da je i ranije učestvovao na javnim raspravama i iznosio iste građanske stavove i mišljenja. Da li to što je sada kandidat znači da treba da se suzdrži od iznošenja mišljenja koje ga se kao tiču na isti način kao i svakog drugog građanina, odnosno stanovnika grada. On jeste u okviru predstavljanja rekao da je potvrđena njegova kandidatura, što je činjenica.”

Ova situacija dodatno komplikuje političku scenu u Banjaluci pred predstojeće izbore, a Dragičević nastavlja borbu za pravdu kroz pravne kanale, ostajući uvjeren da će njegova žalba biti uvažena.

Damjan Ožegović iz TI BiH za BUKU je takođe prokomentarisao kaznu CIK-a.

Ožegović je istakao da je izvjestilac CIK-a na sjednici izjavio da se kazna odnosi na vođenje kampanje na Fejsbuku, međutim, precizne okolnosti ostaju nejasne zbog nedostatka transparentnosti u obrazloženju odluka CIK-a. 

“CIK se sveo na kažnjavanje za preuranjenu kampanju i ko je šta napisao na Fejsbuku ili rekao na nekom događaju, umjesto da sankcioniše i provjerava teže nepravilnosti poput funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih resursa. Na žalost, ako je istina da je kažnjen zbog učešća na javnoj raspravi, to pokazuje da vjerovatno nisu razmotrene sve okolnosti. Podsjetiću da smo imali primjere da se stranke kažnjavaju čak i zbog stavova na svojim zatvorenim, stranačkim skupovima”, naveo je Ožegović.

CIK trenutno kažnjava stranke na osnovu prijava, većinom od nevladinih organizacija i pojedinaca.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije