Bend “Eho radar” trijumfovao na Demofestu

Tradicionalnu nagrada “Plavi bas” koja se dodijeljuje za najboljeg basistu među takmičarima pripala je Ivanu Tadinu, članu splitskog benda “Neki reperi”.

Uručenju nagrada prisustvovala je direktorica Demofesta Brankica Janković, te žiri tekstopisac Zoe Kida, Zoran Marković Zonjo režiser i muzičar i Branislav Bane Antonić producent.

Direktorica Demofesta Brankica Janković je kazala da se utisci sa ovogodišnjeg festivala još nisu složili ali da je, po njenom mišljenju, organizaciono ovo izdanje bilo najbolje do sada.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Juče smo imali ideju da će se moći održati takmičarski program festivala bez ikakvih izmjena, međutim došlo je do vremenskih nepogoda i mi nisamo bili u mogućnosti da finalisti imaju nastup. Oluja je krenula u dvadeset časova i mi smo morali otkazati nastup demo bendova i zbog toga nam je jako žao”, rekla je direktorica festivala.

Članica žirija Zoe Kida, tekstopisac i umjetnica, iskazala je žaljenje što demo bendovi nisu u finalnoj večeri imali priliku da odsviraju svoje pjesme.

“Nama je bilo zaista teško da odaberemo pobjednika pošto je bilo baš dosta bendova koji su zvučali kao profesionalci. Velika je konkurencija bila. Mi smo se vodili kriterijima, prije svega, koliko su bendovi mladi i koliko pred sobom imaju prilike i načina da se predstave široj publici. Dosta je bendova bilo koji su poznati publici i koji su iskoristili trenutak da ih širi region čuje, ali smo imali kriterij da pobjede bendovi koji su zaista mladi a koji zadovoljavaju kriterij ozbiljnijih bendova”, pojasnila je Zoe Kida.

Producent i član žirija Bane Antonić dodao je da je on lično preslušao sve bendove više puta i da je bila velika odgovornost izabrati bendove koji su ušli u uži konkurs i nastupili u takmičarskom programu Demofesta.

“Imali smo priliku da sve takmičarske bendove čujemo i ravnopravno na istoj bini, sa istom oprememom i scenom. Naravno da bi u finalnoj večeri možda neko od njih izveo neku drugu pjesmu, ali su u prve dve tačmičarske večeri svi imali ravnopravan tretman. Ali zamislimo situaciju da smo u finalnoj večeri krenuli sa takmičarskim dijelom, a da je nakon trećeg izvođača krenulo nevrijeme to baš i ne bi bio ravnopravan tretman. Što se tiče selekcije ona je bila žanrovski šarena i to nas je prijatno iznenadilo i imali smo stvarno sve vrste bendova. Siguran sam da će neki od ovih bendova koji su bili utakmičarskom dijelu možda već sljedeće godine zasvirati i na revijalnom dijelu Demofesta”, zaključio je Antonić.

Član žirija i poznati muzičar i režiser, Zoran Marković Zonjo, rekao je da ovaj festival nije samo važan za Banja Luku i Bosnu i Hercegovinu nego za cijeli region.

“Suština ovog festivala je platforma koju on daje novim bendovima. Jer danas je lako napraviti pjesmu međutim teško ju je prodati, to jeste plasirati do publike. Mnogo je danas jednostavnije snimiti pjesmu nego ranije, postoji tu gomila jeftinih studija, lupova, kompjuterskih programa, ali prodati svoj proizvod, to je teško. I to je globalna problematika. Zato mladi bendovi kada se nađu na ovakvim festivalima treba da znaju šta žele od sebe i da maksimalno iskoriste sve kontakte i poznanstva koja ovdje steknu kako bi ostvarili uspješne muzičke karijere. Zapravo Demofest služi da svu kreativu muzičara kanališe i da, jednostavno, bude transmiter ka medijima i ka pubici. Ove godine na Demofestu su bila jako zvučna imena sa kojim su mladi bendovi imali kontakt i dijelili su binu sa njima. I mi iz žirija smo im bili dostupni i od nas su mnogo toga mogli da nauče. Bendovima je sve to stajalo na raspolaganju i zapravo to i jeste poenta jednog ovakvog festivala”, pojasnio je Zonjo.

Nakon dodijele nagrade prisutnima se obratio i Nikola Grab, gitarista benda “Eho radar” i složio se sa predhodnicima da mu je jako žao što finalni takmičarski dio nije mogao da se upriliči zbog loših vremenskih uslova.

“Neki od nas iz benda učestvuju u organizaciji festivala i suosjećamo se i sa ljudima iz organizacije Demofesta. Znamo sa kakvim se provlemima susreće organizacija. Da li je nešto možda moglo bolje da se organizira, sigrni da jeste, ali u svoj toj zbrci teško je naći pravo riješenje. Mi smo čuli za taj neki bunt muzičara finalista koji su negodovali jer neće biti održano finalno takmičarsko veče, ali nismo baš skroz upućeni u sve to. Mi lično smo uživali i dobro smo se proveli i zaista mislim da nema razloga za bilo šta negativno što bi mladi bendovi mogli da ponesu sa ovog festivala”, rekao je Nikola Grab.

Bend “Eho radar” osnovali su pjevač i gitarista, Marko Divjak i gitarista Nikola Grab u Prijedoru u oktobru 2018. godine. Prvu postavu činili su još bubnjar Nenad Popović i basista Denis Sikirić. Bend je u februaru 2019. godine ušao u studio i snimio prvi singl “Prah”. U narednom periodu bend je objavio još osam singlova od kojih je pjesma “Oprosti za bol” naišla na najbolji prijem i našla se na mnogim regionalnim top listama. Tokom rada benda dolazilo je do promjena članova, tako da danas bend pored Marka i Nikole čine još basista Igor Stakić i bubnjar Denis Selimović. Neki od članova benda su iz Banja Luke pa se može reći da je “Eho radar” danas banjalučkoprijedorski muzički projekat. “Eho radar” je osvojio prva mjesta na gitarijadama “Na putu za jug” u Mostaru, “Rok Fest” u Aleksandrovcu i “Music Vibes Festival” u Užicu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije