Sarazzin se sastao s Dodikom: Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta

Sarazzin je rekao da je tokom prethodnih dana u Sarajevu vodio odlične razgovore s Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i zvaničnicima.

“Sad sam upravo, ovdje u Banjaluci, razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj bezbjednosti”, rekao je Sarazzin.

Pored toga, Sarazzin ističe, još jednom je Dodiku pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Pri tome smo se vodili sa dva različita aspekta. Kao prvo, što se tiče političke krize koju su izazvali zvaničnici u Republici Srpskoj, vlada Savezne Republike Njemačke, nažalost, nije imala političkog prostora. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine, na medije i na civilno društvo kao i na Visokog predstavnika Christiana Schmidta imaju posljedice”, rekao je Sarazzin.

Zaključio je da on, kao i cijela vlada Savezne Republike Njemačke žele da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

“Međutim, za to je potrebna drugačija politika. Vodenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine kao i na Visokog predstavnika i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja”, zaključio je Sarazzin, piše Klix. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije