Platformski radnici pristojno zarađuju, ali u zakonu ne postoje

Hiljade ih je u BiH, ali zakon ih nije prepoznao. Platformski radnici stoga ostvaruju i manji stepen prava, a njihova zaštita na radu skoro da i ne postoji. Ove podatke potvrdilo je i prvo Fairwork istraživanje koje je proveo Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI) na osam digitalnih platformi: Fix.ba, Glovo, Korpa, mojTaxi, Šetnja.ba, StudenTime, Žuti Taxi, i Daibau.ba. Uslovi rada na ovim platformama su analizirani temeljem pet glavnih principa koji se tiču: naknade, uslova, ugovora, upravljanja i zastupanja.

Direktor Centra Nermin Oruč rekao je da je svrha ovog istraživanja podstaći razmatranje pitanja koja će omogućiti prepoznavanje platformskih radnika u zakonu i ista prava kao i svi drugi radnici na tržištu rada u BiH.

„U prosjeku, rezultati u BiH u pogledu ocjenjivanja platformskih kompanija prema radnicima su takvi da je njihov položaj otprilike dobar, što ne znači da ne postoji značajan prostor za unaprjeđenje. Ono što je zadovoljavajuće i na globalnom nivou jeste finansijski dio, plate su zadovoljavajuće, ali postoji dosta prostora po pitanju sigurnosti na radu i sindikalnog organizovanja“, rekao je Oruč.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH Ernis Imamović rekao je kako resorno Ministarstvo želi biti dio promjene.

„Zbog neperspektivnosti, zbog nedovoljnih mjera zaštite na poslu i radu, veliki broj ljudi odlazi u inostranstvo. Zato je na nama i nadležnim ministarstvima provesti planirane mjere kako bismo pokušali umanjiti negativne posljedice s kojima se trenutno suočavamo na tržištu rada“, rekao je Imamović.

Fairwork menadžer za BiH sa Univerziteta u Oksfordu Adam Badger poručio je  da se provedbom ovog projekta BiH pridružila inicijativi od 38 zemalja na 5 kontinenata koji su odlučni u namjeri da ukažu i zajedno, sa drugim akterima na tržištu rada BiH, rade na poboljšanju uslova radnika na digitalnim platformama.

Fairwork istraživanje je globalni projekat koji vodi Univerzitet u Oxfordu i Centar društvenih nauka u Berlinu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije