Savjet bezbjednosti UN o Kosovu

 

Podsjetimo, Srbija je odmah nakon izbijanja incidenata, prije dva dana, tražila hitno održavanje sjednice SB, kojim ovog mjeseca predsjedava Njemačka.

“Savjet bezbjednosti složio se da održi zatvorene konsultacije kako bi informisao članice Savjeta o nedavnim događajima na Kosovu”, rekao je portparol njemačke misije pri UN Aleksander Eberl.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Konsultacije u Njujorku “iza zatvorenih vrata” prvobitno su bile zakazane za četvrtak prijepodne, ali su zatim uz asistenciju nekoliko zemalja pomjerene za popodne.

SB UN je, na kraju, izabrao kompromisno rešenja i za četvrtak zakazao konsultacije iza zatvorenih vrata, umesto javnog sastanka, rekao je Rojtersu neimenovani diplomata.

“Odluku o održavanju vanredne sjednice donosi SB u cjelini. Njemačka će, kao predsjedavajuća, zahtjev Srbije staviti na diskusiju na današnjoj sjednici Saveta” , rečeno je u Berlinu.

Predstavnik Ministarstva je prenio da “Njemačka sa zabrinutošću prati događaje na sjeveru Kosova” i da se savezni ministar inostranih poslova Gido Vestervele “redovno obavještava o aktuelnom stanju na Kosovu”, rečeno je u ministarstvu.

Berlin, kako je istaknuto, “poziva sve strane da doprinesu deeskalaciji i smirivanju situacije”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije