Nikolas Rimac iz Jajca o svojim nasljednicima: Omladina oko vas može biti primjer nekoga ko uspjeh stavlja kao ideju svakodnevice!

 

Okupljali su se na mirnim protestima i ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog Kantona u Travniku te poručili da ne žele podjele nigdje u državi.

Za svoj rad i aktivizam 2018.godine su dobili nagradu Max van der Stoel, što ih je dodatno motivisalo da ne odustaju od borbe protiv segregacije u školama u Jajcu, ali i u ostatku zemlje. Danas, tri godine nakon početne ideje i borbe, razgovarali smo za Nikolasom Rimcem, koji je danas student filozofskog fakulteta u Sarajevu. Na pitanje gdje su danas inicijatori ove ideje i čime se bave, za BUKU govori:

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Inicijatori su svugdje! Ovisno od razine detalja koju tražite i sa koje faze. U suštini neki su i dalje u potrazi za nečim drugim, neki rade, a neki jednostavno uživaju u sopstvenom životu. Ja pak filozofiram sa svojim imaginarnim i kobajagi pravim prijateljima. Maštam o raznim pitanjima i naravno iznad svega…pohađam filozofski fakultet u Sarajevu.”

On dodaje kako je mnogo naučio iz ovog iskustva, a uvjeren je i da se iz svakog može naučiti, bez obzira je li dobro ili loše. Samo ako sebi dozvolite gledati dio po dio. Ipak, kako dodaje, ovo iskustvo se izdvaja od drugih, a evo i zašto:

“Mogu reći da je ovo iskustvo sigurno jedno od najvećih za mene, jer lanac akcije je i dalje u toku. Nove snage se uzdižu i sa sobom stvaraju još veća iskustva za priču, pamćenje i pokazivanje”, govori Nikolas.

Ističe kako je Jajce “zasad bezbjedno”, ali da postoje i novi planovi za unaprijeđenje tog divnog starog grada kraljeva i kraljica. S obzirom na to da su inicijatori danas većinom dalje od grada i u novim obrazovnim izazovima, nametnulo se pitanje postoje li “nasljednici” ove ideje o pomirenju i jedinstvu grada Jajca?

“Nasljednici su svi oni koji su od inspiracije i volje za akcijom stvorili naviku i potrebu. Da se individua izrazi i kao član zajednice i kao civilizirani mislilac sposoban da brani, čini, sastavlja i spaja sve oko sebe. Sa ponosom mogu reći da upravo omladina koju vidite oko sebe može biti primjer nekoga ko uspjeh stavlja kao ideju svakodnevice”, navodi Nikolas.

O priznanju koje su dobili 2018.godine iskreno govori:

“Nagrada je naravno i dalje u toku pripravnosti jer smo i dalje u procesu analiziranja i procesuiranja. Potrebna nam je i pravna pomoć da vidimo, shvatimo i odlučimo u šta možemo uložiti tu "nagradu". Nažalost nije svaki plan i projekat uspio da se realizira i još žalosnije je što humanitarne pomoći "nisu opcija" kako su nam nadležni rekli”.
Za kraj Nikolas Rimac za BUKU zaključuje: “Još pokušavamo shvatiti šta se za opće dobro može stvoriti. Da li je teško ? DA ! Ali da li je nemoguće ? Ni pod razno”.

Uz ovakve mlade ljude, sigurni smo da je budućnost u dobrim rukama.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije