Kozar za BUKU: Moskva je napadom na Ukrajinu poremetila sigurnosnu arhitekturu u Evropi

Đuro Kozar, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva za BUKU kaže da je sigurno da poslije invazije Ruske Federacije na Ukrajinu više ništa neće biti isto, budući da je Moskva na ovaj način poremetila sigurnosnu arhitekturu u Evropi i pokazala da se upotrebom vojne sile može ugrožavati nezavisnost i poredak u pojedinim državama.

“Rusija ovim oružanim upadom na ukrajinski teritorij želi izvršiti demilitarizaciju Ukrajine i promjeniti vlast kako bi nova ukrajinska vlada bila proruski orijentirana. Nije dakle sve u vojnoj podršci odmetnuhtim republikama u Donjecku i Luganjsku, koje je Moskva priznala, nego u potpunoj ruskoj dominaciji u Ukrajini i ne samo da bi se spriječio njen ulazak u NATO, nego da bi se Kijev priklonio ruskoj interesnoj sferi”, ocjenjuje Kozar.

On nije previše zabrinut da bi se ova kriza mogla preliti i na Balkan.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Budući da su u ovoj regiji, osim Srbije, sve članice NATO-a. U BiH je i Štab NATO-a i EUFOR-a koji štite i čuvaju suverenitet BiH i neće dozvoliti da se ugrožava Dejtonski sporazum. Mislim da bi naše državno rukovodstvo u vezi s ovim ratom trebalo biti neutralno”, vjeruje Kozar.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije