MISTERIJA ZVANA “DVORANA”: Evo ko zvanično stoji iza manifestacije i koncerta Baje Malog Knindže u školskoj dvorani

 Naime, odlukom Skupštine grada iz 2021.godine pomenuta dvorana je u nadležnosti Sportskog centra Borik.

O ovome se nije mnogo znalo, sve dok nije izašla informacija kako će se u pomenutoj dvorani održati koncert. I to ne bilo kakav koncert.

Podsjetimo, povodom Dana državnosti Srbije u dvorani banjalučke škole, čiji to objekat nije, održava se, pod pokroviteljstvom Vlade Đajića, “Koncert patriotskih pjesama i folklora” a čija je glavna zvijezda nedavno od strane Predsjednika RS odlikovani Baja Mali Knindža. Samo održavanje koncerta u ovoj dvorani izazvalo je brojne reakcije javnosti. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pokrovitelj manifestacije juče je prozvao roditelje koji se bune i rekao da se ne radi o roditeljima već o “članovima PDP-a i Jelene Trivić” te da su to srbomrsci.

Na ovo mu je odgovorio odbornik Saša Lazić Medo pozvavši ga na “megdan u patriotizmu”.

” Ja sam rodoljub, Srbin, i evo javno pozivam i Đajića i sve organizatore ovog navodno patriotskog koncerta, pa i samog izvođača Baju Malog Knindžu: dođite da se takmičimo, da vidimo ko zna bolje srpsku istoriju i ko zna više istinski rodoljubivih pjesama” rekao je Lazić utvrdivši da je u ovom slučaju patriotizam samo paravan za jeftinu i neukusnu stranačku propagandu SNSD.

“Kažu “veče patriotske pjesme i folklora”, pa kad je tako, što nisu pozvali kulturno- umjetničko društvo, da djeca igraju folklor, nego onog što pjeva “moj je tata zločinac iz rata”. Nema tu patriotizma, jednostavno Sodoma i Gomora iz Đajićevog multimedijalnog centra u “Čajavecu” sad se širi po gradu, kao pošast” rekao je Lazić za Srpska info.

On tvrdi da je mnogo toga problematično u odnosu prema ovoj školskoj dvorani. 

“”Krajnje je neukusno objašnjenje da se to radi vikendom, pa da zato koncert “nema veze ni sa školom ni sa djecom. Ako je tako, onda se može u toj sali uz osnovnu školu vikendom organizovati i sajam seksa i erotike. Ako može Baja, što ne može erotika . Zašto je uopšte ta sala, koju je gradio grad, data na upravljanje Sportskom centru “Borik”? Zar najveća osnovna škola u Republici Srpskoj, koja ima 1.900 đaka, nije zaslužila da ima i svoju salu za fizičko” kaže Lazić.

Dvorana uz školu – nije školska?!

Sportska sala „Starčevica“ nalazi uz Osnovnu školu „Branko Radičević“, u jednom od najvećih banjalučkih naselja, po kojem je dobila i ime. Ipak školi ne pripada. Kako je to moguće?

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dalo nikakvu saglasnost za održavanje koncerta niti je moglo dati budući da je objekat u nadležnosti Javne ustanove Sportski centar „Borik“ Banjaluka a ne škola.

“Osnovna škola „Branko Radičević“ iz Banjaluke koristi besplatno navedenu dvoranu u vlasništvu grada Banja Luka zbog činjenice da se ista nalazi u neposrednoj blizini škole i da se u istoj na kvalitetniji način mogu organizovati časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u odnosu na druge raspoložive prostorne kapacitete škole” navodi se u reakciji Ministarstva

Grad Banjaluka je na upravljanje dao dvoranu sportskom centru „Borik“ odlukom od kraja 2021. godine.

“Grad Banjaluka je zadužen za manifestacije od javnog interesa, a SC Borik za komercijalne” saznajemo iz Gradske uprave Banjaluka.

Na osnovu Odluke propisan je Ugovor o prenosu prava upravljanja, korišćenja i održavanja između SC Borik i grada Banja Luka.

Pomenutom Odlukom i Ugovorom je predviđeno da se navedeni prostor koristi za sportske aktivnosti, kulturno zabavne priredbe, sajmove i slično. Statutom Sportskog centra Borik, propisane su između ostalih djelatnosti objekata za kulturne priredbe kao i iznajmljivanje prostora” stoji u odgovoru SC Borik dostavljenih portalu BUKA.

Ipak, na sajtu SC Borik piše slijedeće: “Sala je namijenjena odvijanju nastave učenika osnovne škole, a pored toga i sportskim klubovima, te rekreativcima”.

Osnovna škola „Branko Radičević“ je samo korisnik sportske sale „Starčevica“  ima pravo korišćenja sale za održavanje nastave svaki radni dan od 7.00 do 18.00 časova u toku trajanja školske godine.

“Korisnici ostalih termina su sportski klubovi, a sala je na raspolaganju i organizatorima manifestacija u slobodnim terminima” navode u SC Borik.

Direktor OŠ “Branko Radičević” Siniša Rendić izjavio je da on sa koncertom nema nikakve veze, da mu ne smeta, jer se dešava u subotu.

“Šta lično mislim o tom događaju, moja je stvar” rekao je Rendić portalu Srpska info.

Iz SC Borik  navode ko je organizator manifestacije. Radi se o Udruženje građana “Dobrnja”, koje nije mnogo poznato javnosti, ali se zna da su zvanično organizovali proteste poljoprivrednika na traktorima uoči Nove godine u Banjaluci.

“Zahtjevom organizatora manifestacije „Udruženje građana Dobrnja“ tražen je zakup Sportske sale „Starčevica“ na dan 17.2.2024. godine za organizaciju „Koncert patriotskih pjesama i folklora“ . Ostali objekti kojima upravlja SC Borik su zauzeti za odvijanje drugih aktivnosti u tom terminu” navodi se u odgovoru SC Borik.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije