<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Žene širom Irana pale svoje hidžabe: Protesti ne jenjavaju zbog smrti Mahse Amini, stradala najmanje 31 osoba

„Iranski narod izašao je na ulice kako bi se borio za svoja temeljna prava i ljudsko dostojanstvo"

22. septembar 2022, 6:20

Najmanje 31 osoba stradala je od početka protesta u Iranu, izazvanih zbog smrti 22-godišnjakinje koju je ubila policija jer nije pravilno nosila hidžab, saopštila je danas organizacija Iran Human Rights (IHR).

„Iranski narod izašao je na ulice kako bi se borio za svoja temeljna prava i ljudsko dostojanstvo, a vlasti su na te mirne prosvjede odgovorile mecima“, priopćio je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghadam nakon šest dana demonstracija, prenosi index.hr.

Iranski zvaničnici tvrde da neimenovane strane zemlje pokušavaju da izazovu nerede u zemlji.

Protesti su izbili širom Irana nakon smrti mlade Mahse Amini.

Nju je policija za moral privela i pretukla jer, navodno, nije pravilno nosila hidžab, nakon čega je Amini pala u komu i umrla.

Instagram i Vacap, društvene mreže putem kojih Iranci govore o protestima, i dalje ne rade u toj zemlji.

Aktivisti navode da se tokom nemira često koristi taktika prekida interneta kako Iranci ne bi komunicirali sa spoljnim svetom o neredima na ulicama.

Ubistvo mlade Amini osudile su Ujedinjene nacije, Evropska unija i SAD.

Policija odbija da javnosti pokaže snimke iz kombija u kom je Amini pretučena i navode da je umrla od srčanog udara iako porodica tvrdi da je devojka bila zdrava.

Žene širom Irana javno skidaju i pale svoje hidžabe u znak protesta.

Protesti zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. godine.

Najviše ih je na kurdskom severozapadu države, no proširili su se na prestonicu i na najmanje 50 gradova širom zemlje, navodi index.hr.