<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

WHO danas proglašava kraj pandemije?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas održava sastanak, 14. otkako se prvi put pojavio koronavirus, a njihov hitni odbor za covid-19 mogao bi predložiti Glavnoj skupštini ukidanje pandemije, gotovo tri godine otkako je proglašena. Iako odluku mora donijeti glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, on je do sada dosljedno slijedio savjete odbora tijekom cijele pandemije.

27. januar 2023, 12:47

"Iako neću ignorirati savjete odbora za hitna stanja, i dalje sam vrlo zabrinut zbog situacije u mnogim zemljama i sve većeg broja smrtnih slučajeva", rekao je Tedros. Šef WHO-a posebno se osvrnuo na nedavni porast slučajeva covida u Kini, gdje je u posljednjih osam tjedana zabilježeno najmanje 170.000 smrtnih slučajeva.

Povjerenstvo će razmotriti je li stanje s virusom još uvijek ozbiljno. Dok je pandemija očito i dalje ozbiljna, u posljednje tri godine došlo je do značajnog poboljšanja u zaštiti ljudi od virusa, putem brzih antigenskih testova, lijekova i cjepiva.

Više od dvije trećine svjetske populacije dosad je primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida. Očekuje se da će povjerenstvo svoju odluku objaviti 30. siječnja.