<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vladimir Putin poklonio ruski automobil Kim Jong-unu

Kim je zahvalio Putinu, navodeći da poklon služi kao jasan pokazatelj posebnih prijateljskih između najviših lidera Rusije i Sjeverne Koreje

20. februar 2024, 11:52

ISTANBUL (AA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je automobil sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu, tokom rastućih odnosa između Moskve i Pjongjanga objavili su sjevernokorejski mediji u utorak, prenosi Anadolu.

"Automobil ruske proizvodnje je za Kimovu ličnu upotrebu", objavila KCNA iz Pjongjanga.

Navodi se da je poklon ruska strana uručila zvaničnicima sjevernokorejske vladajuće stranke, uključujući Pak Jong Chona i Kimovu sestru Kim Yo Jong u nedjelju.

Kim je zahvalio Putinu, rekavši da poklon "služi kao jasan pokazatelj posebnih prijateljskih odnosa između najviših lidera" dvije zemlje.

Nije naveden ni naziv kompanije proizvođača ni model automobila.

Putinov poklon Kimu došao je u trenutku kada su bilateralni odnosi između dvije nacije doživjeli uzlet tokom ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

SAD i Južna Koreja osudile su bolje odnose između Moskve i Pjongjanga, dok je Seul prošle godine objavio da je Rusija pomogla Sjevernoj Koreji da uspješno lansira svoj satelit.

Washington je takođe tvrdi da je Sjeverna Koreja isporučila više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije, uključujući balističke rakete.