<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin prvi put putuje u inostranstvo otkad je raspisan nalog za njegovo hapšenje

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovat će u oktobru Peking radi razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, što će biti njegov prvi poznati odlazak u inostranstvo otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje. Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da bi pokušaj Zapada da obuzda Rusiju i Kinu trebao produbiti saradnju između dvije sile.

19. septembar 2023, 1:11

Foto: Anadolija

"Radujemo se temeljitim bilateralnim razgovorima između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u listopadu u Pekingu", rekao je Patrušev na sastanku u Moskvi sa šefom kineske diplomacije Wang Yijem, a citirala ga je novinska agencija Interfax.

Međunarodni sud izdao nalog za hapšenje Putina zbog deportacije ukrajinske djece

Putin će prisustvovati trećem forumu "Pojas i put", na koji ga je Xi pozvao tijekom posjeta Moskvi u ožujku. Nekoliko dana prije Xijevog posjeta Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za Putinovo uhićenje zbog nezakonite deportacije stotina djece iz Ukrajine, što Moskva poriče.

Kremlj je rekao da je nalog dokaz zapadnog neprijateljstva prema Rusiji, koja je započela kazneni postupak protiv tužitelja ICC-ja i sudaca koji su izdali nalog. Patrušev, blizak Putinov saveznik, kazao je da Rusija želi razviti svoje veze s Kinom.

"Rusija je predana progresivnom razvoju i jačanju rusko-kineskih odnosa", rekao je Patrušev dodavši da dvije sile imaju "sveobuhvatno partnerstvo i stratešku suradnju".