<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Plavokosa istoričarka nova je Putinova ljubav?

Piše New York Times

21. februar 2024, 12:39

Mizulina, kći zastupnice ruskog parlamenta, radi na ušutkavanju Putinovih kritičara na internetu. Posebno je na meti rat u Ukrajini, a sve pod krinkom zaštite djece

Kako piše New York Times, 39-godišnja povjesničarka 2004. je diplomirala povijest umjetnosti i indonezijski jezik na Školi za orijentalne i afričke studije u Londonu. Radila je kao prevoditeljica za ruska izaslanstva, a 2017. pridružila se Ligi za sigurni internet gdje služi kao Putinova "čuvarica morala". Radi na ušutkavanju Putinovih kritičara na internetu. Posebno je na meti rat u Ukrajini, a sve pod krinkom zaštite djece.

"Katya Mizulina je u potpunosti po Putinovom ukusu. Ovaj tip 'Barbie' djevojke mu je oduvijek pristajao. Putin ima 71 godinu, nemojmo imati predrasude zato što je star. Općenito govoreći, on je punoj snazi, zašto ne bi bio s njom?", sarkastično je rekla ruska borkinja za ljudska prava Olga Romanova.

Ekatarina se školovala u Velikoj Britaniji. Sada vodi Ligu sigurnog interneta, koja pomaže ruskoj vladi u sprovođenju cenzure Putinovih kritičara, naročito kada je riječ o ratu u Ukrajini.

Liga sigurnog interneta djeluje pod krinkom zaštite djece. Zbog svog djelovanja od januara 2024. godine se nalazi i na listi sankcija Evropske unije.

Ekatarina je, između ostalog, tražila ukidanje svih društvenih mreža koje nisu ruske. Ona je kćerka Elene Mizuline, zastupnice u ruskom parlamentu.

Romanova je ranije otkrila da se Putin zabavljao sa milijarderkom i vlasnicom striptiz kluba Svetlanom Krivonogh. Putina su također povezivali sa bivšom gimnastičarkom Alinom Kabaevom. Vjeruje se da imaju dvoje ili troje djece. Predsjednik Rusije se 2014. razveo od Ljudmile Očeretnaje s kojom je proveo 30 godina. S njom ima dvije kćerke - Mariju i Katerinu.