Papa poslao poruku Izraelu i Palestini: Nasilje ubija, potražite dijalog

Papa Franjo poziva izraelske i palestinske vlasti da pojačaju napore na pokušaju traženja dijaloga, nakon nedavnih smrtonosnih bombaških napada u Jeruzalemu i sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali.

27. novembar 2022, 4:27

U nedjeljnom blagoslovu održanom danas pred desecima tisuća okupljenih na Trgu svetoga Petra, Sveti Otac je rekao da nasilje ubija budućnost oba naroda.

Podsjetimo, u srijedu su na autobusnim postajama u predgrađu Jeruzalema eksplodirale dvije bombe, pri čemu je smrtno stradao 16-godišnji mladić, a ranjeno je najmanje 14 ljudi. Čini se da je riječ o napadu palestinskih militanata. Jučer je od posljedica ranjavanja umro i 50-godišnji muškarac.

Papa: Nasilje ubija budućnost

U utorak kasno navečer izraelske vojne snage ubile su 16-godišnjeg palestinskog mladića u sukobima u gradu Nablusu na Zapadnoj obali, koji je pod izraelskom okupacijom. Papa je u Angelusu spomenuo oba incidenta, nazvavši jeruzalemske eksplozije gnusnima. Kazao je da je zabrinut zbog porasta nasilja u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Nasilje ubija budućnost, prekida živote najmlađih i slabi nadu u postizanje mira. Pomolimo se za ove poginule mlade ljude i za njihove obitelji, posebno za njihove majke. Nadam se da će se i izraelske i palestinske vlasti snažnije angažirati na traženju međusobnog dijaloga, gradeći uzajamno povjerenje bez kojega se nikad neće pronaći rješenje za mir u Svetoj Zemlji", zaključio je Papa.