<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

More izbacilo 910 delfina na obalu!

BROJ "BEZ PRESEDANA"

18. mart 2023, 8:06

Najmanje 910 delfina more je izbacilo na francusku obalu Atlantika od početka zime, saopštio je danas okeanografski institut.

Samo u proteklih sedam dana nađeno je više od 400 delfina nasukanih duž obale, saopštila je okeanografska opservatorija Pelagis, čije je sjedište u gradu La Rošel, na zapadu zemlje. U saopštenju se dodaje da su ovo i dalje privremeni podaci.

Prva ispitivanja ukazuju da su neki mrtvi danima, a neki nekoliko sedmica.

Na većini delfina vidljive su povrede od ribarskih mreža u koje su se upleli, od druge ribarske opreme ili brodskih motora.

U periodu od 2017. do 2020. prosječno se tokom zime nasukalo 850 delfina. Većina je uginula u februaru i martu kada se obično približe obali u potrazi za hranom i kada vjerovatno dolaze u kontakt sa ribarima i ribarskim brodovima.

Neke nevladine organizacije pozvale su na privremenu obustavu ribolova tokom tih mjeseci, ali se vlada umjesto toga odlučila da ublaži efekte industrijskog ribolova na delfine, kao što su ugradnja posebnih kamera ili nešto će ih otjerati od brodova, podsjeća AFP.