<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kamioni sa humanitarnom pomoći ušli u Pojas Gaze

26. maj 2024, 8:16

Kamioni sa humanitarnom pomoći ušli su u Pojas Gaze iz južnog dijela Izraela u skladu sa novim sporazumom o zaobilaženju Rafe, javio je AP.

Egipat odbija da ponovo otvori svoju stranu prelaza Rafa dok kontrola nad Gazom ne bude vraćena Palestincima. Sa palestinske strane prelaz trenutno kontroliše Izrael.

Kairo je pristao da privremeno preusmjeri saobraćaj preko izraelskog prelaza Kerem Šalom, glavnog teretnog terminala u Gazi, nakon razgovora između američkog predsjednika DŽozefa Bajdena i egipatskog predsjednika Abdela Fataha el Sisija.

Izrael je saopštio da je dozvolio stotinama kamiona da uđu u enklavu, ali agencije UN navode da je suviše opasno preuzimati pomoć na drugoj strani granice.

Rat između Izraela i Hamasa, koji je ušao u osmi mjesec, odnio je, prema procjenama, živote više od 36.000 Palestinaca.

Oko 80 odsto od 2,3 miliona stanovnika napustilo je svoje domove, neuhranjenost je široko rasprostranjena, a zvaničnici UN kažu da je glad zahvatila stanovništvo pojedinih oblasti.